09 20 okt. '24
575d9d91 adf4 4eef bd60 09fcbfca26b1

Krsto Papic

My Uncle's Legacy (Zivot sa stricem)

Editie 1988
110' - 1988 - Drama
Regisseur: Krsto Papic Componist: Branislav Zivkovic Met: Davor Janjic, Alma Prica, Miodrag Krivokapic
Toen regisseur Papic het script voor zijn nieuwe film bij Jadran Films, Joegoslavië’s grootste produktiehuis, indiende had hij er geen vermoeden van dat Zjivot sa Stritsjem de meest betwiste film uit de geschiedenis van de Joegoslavische film zou worden. Jadran zag het script wel zitten en besloot tot realisatie over te gaan. De opnamen moesten beginnen in april 1987. Maar ondertussen was het in handen gekomen van de Federatie van Oorlogsveteranen, een machtige organisatie die nauwe banden heeft met de Communistische Partij. Zij zag in Papic’ werk een poging om de waarden van hun communistische revolutie te ondermijnen. Er werd dan ook geprobeerd het projekt te blokkeren. Het werd een langdurige polemiek die erop uitdraaide dat Jadran Films het projekt liet vallen. Urania Films en Avala Films, twee kleine huizen, namen het over en kregen de steun van Ben Stassen, een producent van Belgische huize die in Los Angeles werkt. Het resultaat is een film die zopas alle lauweren oogstte op het festival van Poela (het nationale film festival in Joegoslavië): hij kreeg zowat alle prijzen die er te krijgen waren.
Zjivot sa Stritsjem vertelt het verhaal van Martin. Hij is een bekende romanschrijver van middelbare leeftijd. Op zekere dag krijgt hij onverwacht bezoek van zijn oom Stefaan, een zieke oude man. Martin heeft hem in geen 36 jaar gezien en hij herkent hem dan ook niet onmiddellijk. Stefaan vertelt hem dat hij is gaan lopen uit het ziekenhuis. Hij smeekt hem zijn laatste wilsbeschikking te willen uitvoeren. Voorts vraagt hij aan Martin vergiffenis om het kwaad dat hij hem berokkend heeft en hij vraagt een godsdienstige begrafenis, wat voor iemand van zo'n hoge rang in de partij toch wel een hoogst ongewoon verzoek is. Martins oom sterft vervolgens voor diens ogen.
Dit gesprek maakt bij Martin herinneringen los aan de jaren vijftig. Hij studeerde toen aan de normaalschool. Het was een woelige tijd toen elke vorm van privébezit of elke vorm van individualisme als het kwaad zelf bestreden werd. De film schetst de liefde tussen Martin en Martha, een liefde die wordt bedreigd door omstandigheden die zij zelf niet in de hand hebben... (wp)

Image gallery

C482d47d 7040 4bc8 8350 c44a76d5b526
575d9d91 adf4 4eef bd60 09fcbfca26b1

Generiek

Regisseur

Krsto Papic

Componist

Branislav Zivkovic

Met

Davor Janjic, Alma Prica, Miodrag Krivokapic

Scenario

Krsto Papic, Ivan Aralica

Cinematograaf

Boris Turkovic

Monteur

Robert Lisiak

Producent

Tomica Milanovski

Meer informatie

Productielanden

Joegoslavië

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?