08 19 okt. '24
9345c2ff 9115 4bf0 884d f80412a3dd4d

Mathieu Kassovitz

Métisse

95' - 1993 - Taal: Frans
Regisseur: Mathieu Kassovitz Componist: Assassin, Marie Daulne Met: Julie Mauduech, Hubert Kounde, Mathieu Kassovitz, Vincent Cassel
Lola is zwanger. Dat is eerder 'cool'. Ze heeft besloten het kind te behouden en ook dat is zeer 'cool'. Wat minder 'cool' is is dat die trotse halfbloed twee minnaars heeft, Félix en Jarnal, en dat ze niet in staat is om uit te maken wie van hen de vader is. Stel je het gezicht voor van de twee mannen: op dezelfde dag moeten verne­men dat je vader bent èn hoorndrager ! Temeer omdat intussen een nieuw pro­bleem rijst: Félix is blank en joods, Jamal zwart en moslim. Kunt u zich de toestand voorstellen?
Bij het verlaten van de zaal zeg je: ein­delijk, eindelijk een eerste film die niet timide is of leeg of pretentieus. Eindelijk een film die in staat is om een ernstig en actueel onderwerp aan te roeren met gevoel voor humor, eindelijk een film die verrast, eindelijk een film die de moeite waard is om naar de cinema te gaan.
Eindelijk ook een film waarvan de personages geloofwaardig zijn, waarvan de dialogen niet het gevoel geven van geschreven te zijn door iemand die denkt dat de Parijse voorstad. in Neuilly begint en eindelijk een film gemaakt door iemand die blijk geeft van te weten wat leven in deze tijd betekent. Dit is duidelijk een film over de X-generatie, de generatie die de maatschappij misprijst, maar familiale waarden respecteert. Zoek niet naar een boodschap, want dat was niet in de bedoeling. Métisse is geen polemische film over of tègen racisme, hij staat daar boven.

Image gallery

9345c2ff 9115 4bf0 884d f80412a3dd4d
35e204c4 2efc 45cf abae 799ec8ff325f

Generiek

Regisseur

Mathieu Kassovitz

Componist

Assassin, Marie Daulne

Met

Julie Mauduech, Hubert Kounde, Mathieu Kassovitz, Vincent Cassel

Scenario

Mathieu Kassovitz

Cinematograaf

Pierre Aïm

Monteur

Colette Farrugia, Jean-Pierre Segal

Producent

Christophe Rossignon

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

België, Frankrijk

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?