09 20 okt. '24
1cf0d5bb 3073 4815 9e91 4adb4e163b38

Juzo Itami

Marusa na onna II (The taxing woman's return)

Editie 1989
127' - 1988
Regisseur: Juzo Itami Componist: Toshiyuki Honda Met: Nobuko Miyamoto, Rentaro Mikuni, Masahiko Tsugawa, Toru Masuoka, Takeya Nakamura, Hosei Komatsu
Na de avontuurlijke strijd tussen de onkreukbare en onvermoeibare Ryoko Itakura en de frauduleuze hotelier Hideki Gondo in Itami's plezierige 'Marusa na Onna', vorig jaar te zien op het Filmgebeuren en eerlang ook in de Belgische bioscopen, voerde Juzo Itami zijn 'moderne Robin Hood' opnieuw ten tonele in een nog avontuurlijker exploot. Ryoko krijgt immers te maken met grotere schurken én zij dringt door tot in de hogere regionen. Met de recente perikelen in het Japanse politieke milieu - fiskale schandalen, seksschandalen, corruptie allerhande - ligt het voor de hand dat deze films in Japan gretig genoten worden. Toch zou het verkeerd zijn Itami's films als te specifiek Japans te bestempelen, integendeel: België is immers steeds een paradijs geweest van grote en kleine fraudeurs en Ryoko zou ook hier handenvol werk hebben (zij zou er misschien ook daadwerkelijk iets aan doen!). Deze tweede 'Taxing Woman' is sneller van tempo en ook minder humoristisch. We mogen bijna van een actiefilm spreken. Ryoko krijgt te maken met een dubieuze religieuze sekte - haar tegenstander is acteur Rentaro Mikuni, de maker van Shinran, (zie verder in deze catalogus) een film over godsdienst! - is dit ironie van Itami? Teppei Onizawa's religieuze sekte is een grote dekmantel voor grootscheepse zwendel om belastingen te ontduiken. Maar erger nog: Teppei blijkt slechts een marionet te zijn van corrupte politici. Itami's werk evolueert dus van de zuivere satire tot een meer geëngageerde satire en zijn verwijzingen naar de Japanse realiteit zijn minder verborgen achter de lach. 'Marusa na Onna II' is dus niet zomaar een sequel op een succesvolle satire : hij probeert het succes van zijn voorganger ten nutte te maken in het aanklagen van maatschappelijke wantoestanden. ( wp)

Image gallery

1cf0d5bb 3073 4815 9e91 4adb4e163b38
C39b25b4 2f5a 4c68 a325 75f9aeef5a6e

Generiek

Regisseur

Juzo Itami

Componist

Toshiyuki Honda

Met

Nobuko Miyamoto, Rentaro Mikuni, Masahiko Tsugawa, Toru Masuoka, Takeya Nakamura, Hosei Komatsu

Scenario

Juzo Itami

Cinematograaf

Yonezô Maeda

Monteur

Akira Suzuki

Meer informatie

Productielanden

Japan

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?