09 20 okt. '24
5394194b ae16 47a5 8ba5 a6d28b17e84a

Nikolaj Volev

Margarit i Margarita

Editie 1990
92' - 1989 - Drama - Taal: Bulgaars
Regisseur: Nikolaj Volev Met: Irini Jambonas, Hristo Shopov, Rashko Mladenov

Deze film, die in Bulgarije razend populair werd, is een tragisch verhaal over twee teenagers wier rebellie op school uitein­delijk zal uitmonden in prostitutie, geweld en de dood. Volevs film heeft een goede vaart door een aangehouden tempo en een veelheid aan gebeurtenissen.

Op school barst Margarit uit in een vecht­partij wanneer iemand de spot drijft met de aantrekkelijke Margarita. De directeur op school is een autoritaire en ouderwet­se vent die in elk jeugdig gedrag meteen alcoholisme en anarchie ziet. Voor straf moet Margarits hoofd worden kaalgeschoren maar hij weigert zich daaraan te onderwerpen. Margarlta springt hem bij en beiden worden van school gezonden. Zij breken ook met hun thuis en gaan van de hand in de tand leven, als kelner, keukenmeid enz. Op een avond wordt er in het restaurant een dansoptreden gedaan. Margarita springt in een gekke bui op het podium en oogst veel succes met haar gekke sprongen. De homofiele dansleraar Julian was toevallig aanwezig en hij wil haar opleiden. Dat zint dan weer Margarit niet, vooral omdat zij niet met hem wil trouwen en steeds meer tijd In de dansschool doorbrengt. Dat wordt het begin van een reeks gebeurtenissen die een tragische afloop zullen krijgen.

Margarit i Margarita is een sombere film over machtsmisbruik in een maatschappij waar niets nog draait zoals het moet en waarin de jeugd geen genoegen meer kan nemen met waarden die reeds lang verworden: zijn tot leugens.

Image gallery

2f4482fe 9e3b 4fa8 9aea 0860903283c8
5394194b ae16 47a5 8ba5 a6d28b17e84a

Generiek

Regisseur

Nikolaj Volev

Met

Irini Jambonas, Hristo Shopov, Rashko Mladenov

Scenario

Nikolaj Volev, Marin Damyanov, Alexander Tomov

Cinematograaf

Krassimir Kostov

Monteur

Polia Sharalieva

Producent

Vladimir Bobchev, Ivan Petkov

Meer informatie

Taal

Bulgaars

Productielanden

Bulgarije

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?