09 20 okt. '24
4b68f4cf 47eb 4bad 9935 8dffb819bec1

Kurt Gloor

Mann ohne Gedächtnis (Man Without Memory)

Editie 1984
90' - 1984 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Kurt Gloor Componist: Jonas C. Haefeli Met: Michael König, Lisi Mangold, Hannelore Elsner

KURT GLOOR
Geboren in 1942 en school gelopen in Schone Kunsten en Grafiek. Verbonden aan verschillende ateliers in Zurich en Wenen tot in 1969. Begint dan met kortfilms en dokumentaires. Zijn eerste film is in 1975 klaar en heet DIE PLOTZLICHE EINSAMKEIT DES KONRAD STEINER. Benevens een omvangrijk televisiewerk realiseert hij ook in 1980 nog DER ERFINDER dat nog vorig jaar in Gent, in het kader van de kompetitie "Oorlog en Vrede" een bekroning kreeg.

Mann ohne Gedächtnis
Een man wordt gearresteerd door de politie. Naar het blijkt is hij zijn geheugen kwijt. Hij kan ook niet spreken. Wie is hij? Wat is er met hem gebeurd? Van waar komt hij? Welk is zijn nationaliteit? Bij een eerste onderzoek blijkt dat er nergens iemand als vermist of verdwenen is aangegeven. Ook is er nergens een opsporingsbevel en de man staat evenmin gesignaleerd bij de politie.

De man wordt naar een psychiatrische kliniek verwezen. Daar wordt hij van nabij gevolgd, zowel zijn gedrag als zijn gemoedstoestand. Voor de dokters en het verplegend personeel blijft hij echter een raadsel. Al hun inspanningen ten spijt slagen ze er niet in de man te doen spreken, alhoewel alles in orde schijnt te zijn met zijn stembanden. Zelfs zware medikatie vermag niets tegen zijn weerstand tegen kommunikatie. Wil hij niet spreken of kan hij niet spreken ? Iedereen zit verveeld met het probleem en sommigen verliezen zelfs hun geduld. Bij de dokters komt er onenigheid. Voor de enen is het de patiënt zijn volstrekste recht in het zwijgen te volharden ook als dit de diagnose vermoeilijkt. Voor de anderen heeft de patiënt echter het volstrekste recht op een juiste diagnose, ook als er hiervoor hardhandig moet ingegrepen worden.

Image gallery

4c68cd70 536a 4c63 a880 d387714c9d73
4b68f4cf 47eb 4bad 9935 8dffb819bec1

Generiek

Regisseur

Kurt Gloor

Componist

Jonas C. Haefeli

Met

Michael König, Lisi Mangold, Hannelore Elsner

Scenario

Kurt Gloor

Cinematograaf

Franz Rath

Monteur

Helena Gerber

Producent

Kurt Gloor

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Zwitserland, West-Duitsland

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?