09 20 okt. '24
88efe18c 804e 4458 9fb4 af25bd68b643

Eleanor Antin

Man Without a World

Editie 1992
98' - 1992 - Drama, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: Eleanor Antin Componist: Charles Morrow, Brian McWhorter, Lee Erwin Met: Pier Marton, Christine Berry, Anna Henriques
The Man Without A World is een donker melodrama in de oude jiddische theatertraditie. De film speelt zich af in een typisch joods stadje ('shtetl') in Oost Europa, waar de strijd van de joden voor een waardig bestaan tegen de armoede en de rassenhaat wordt bemoeilijkt door hun eigen verdeeldheid in vijandige politieke facties: religieuze orthodoxen, assimilationisten, socialisten, zionisten, anarchisten en 'overlevers'. In het middelpunt van het conflict staat de onwaarschijnlijke romance tussen Zevi, een Boheems-jiddische dichter en Rukheleh, een lief joods meisje dat met hem wil trouwen. De dingen worden bemoeilijkt door de komst in het dorp van een zigeunerkaravaan en zijn zwoele danseres, door Zevi's eigen dromen van een literaire loopbaan in Warschau en door de jaloersheid van de plaatselijke slager.
De film toont de volledige levenscyclus van de gemeenschap in de shtetl - het marktleven, het cafétheater, ontvoering, verleiding, verkrachting, exorcisme, huwelijken en begrafenissen.
Eleanor Antin maakte gebruik van oude acteer- en filmtechnieken om zo dicht mogelijk de textuur te benaderen van een verdwenen wereld, waarvan de etnische strijd en sociale en politieke realiteit thans weer lijken op te laaien.

Image gallery

De116cd1 a5f3 4500 a442 cecdf7b10f5e
88efe18c 804e 4458 9fb4 af25bd68b643

Generiek

Regisseur

Eleanor Antin

Componist

Charles Morrow, Brian McWhorter, Lee Erwin

Met

Pier Marton, Christine Berry, Anna Henriques

Scenario

Eleanor Antin

Cinematograaf

Richard Wango

Monteur

Lynn Burnstan

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1992

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?