18fd7efe 23f8 49fb 8f2e cc688db1cc05

Michael Douglas

Magnificent Obsession

Regisseur Michael Douglas Componist F. Skinner Met Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead
108' - 1954 - Drama, Romantisch - Taal: Duits, Engels
Sirk was al een eminent theater- en filmregisseur in Duitsland voor hij naar Amerika uitweek. Tot zijn bekendste Duitse films behoren enkele UFA-melodrama's rond een van Sehnsucht-verteerde Zarah Leander. Het duurde enige tijd voor Sirk in Hollywood werd aanvaard en hij realiseerde opdrachten in diverse genres eer hij zich in de jaren '50 kon profileren als de meester van de 'female weepie'. In '50 was Sirk onder contract gekomen bij Universa!. Sirks commerciële doorbraak kwam er in 1953 met Magnificent Obsession.
Sirk werd lange tijd verguisd door de kritiek, omdat hij werkte binnen-de conventies van wat toen als een minderwaardig genre gold. Omdat zijn familiemelodrama's een onderhuidse kritiek bevatten op het zelfgenoegzame bourgeois-Amerika van Eisenhouwer en in de meeste van zijn films de onderdrukking van de vrouw centraal stond, werd hij in de jaren 70 de lieveling van de marxistische en feministische filmkritiek. Sirk vond dat de 'female weepies', verre van triviaal of oppervlakkig te zijn, de beste indexen waren voor de sociale knelpunten binnen bepaalde maatschappijen.
Sirk heeft zijn herwaardering vooral te danken aan de hernieuwde academische belangstelling voor het melodrama en aan zijn ontdekking door filmmakers zoals Fassbinder.

Image gallery

264ef44c c91c 4c03 a7f1 7d0695d1907b
18fd7efe 23f8 49fb 8f2e cc688db1cc05

Generiek

Regisseur

Michael Douglas

Componist

F. Skinner

Met

Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead

Scenario

Robert Blees, Wells Root

Cinematograaf

Russell Metty

Monteur

Milton Carruth

Producent

Ross Hunter

Meer informatie

Taal

Duits, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Magnificent Obsession" ( Lloyd C. Douglas)

Jaar

1954