09 20 okt. '24
D43a2a87 632c 49c7 ad42 d537658fdceb

Jean Rouch

Madame L'Eau

Editie 1993
127' - 1993 - Documentaire - Taal: Nederlands, Frans
Regisseur: Jean Rouch Met: Damouré Zika, Lam Ibrahim Dia, Tallou Mouzourane, Wineke Onstwedder, Philo Bregstein, Frans Brughuis
Drie mannen uit Niger zoeken een op­lossing voor de droogte in hun land. Door de oprukkende woestijn is een goed irri­gatiesysteem voor hun akkers onontbeer­lijk. Omdat westerse waterpompen duur en energieverslindend zijn, gaan ze, op advies van hun Nederlandse vriend Philo Bregstein, naar het land dat bij uitstek bekend staat om zijn windmolens en het gebruik ervan in de waterhuishouding: Nederland. Hun tocht voert hen langs molens, de Deltawerken en universiteiten, en eindigt bij een ingenieur die een een­voudig te maken windmolen heeft be­dacht en gemaakt. De ingenieur komt met de onderdelen van zd n windmolen naar Afrika. De molen wordt opgebouwd en in werking gesteld. De missie is geslaagd. Madame l'Eau is de nieuwste film van de Frans filmmaker-ethnograaf Jean Rouch in zijn inmiddels vertrouwde stijl, die een unieke combinatie is van improvisatie en documentaire. Rouch' twee grote voorbeelden zijn Dziga Vertov, van wie hij het idee van het 'cine-oog' (de camera als selecterend, registrerend, maar vooral beweeglijk instrument) overnam, en Robert Flaherty, die Eskimo's hun eigen leven liet spelen in zijn klassieke docu­fictie Nanook of the North. Rouch volgt zijn drie vrienden met zijn camera en heeft vooral oog voor de meer ironische momenten in hun moeilijke zoektocht en de confrontatie van twee culturen.

Image gallery

8abf7cd1 d8aa 4480 9d41 50cd6caa886b
D43a2a87 632c 49c7 ad42 d537658fdceb

Generiek

Regisseur

Jean Rouch

Met

Damouré Zika, Lam Ibrahim Dia, Tallou Mouzourane, Wineke Onstwedder, Philo Bregstein, Frans Brughuis

Scenario

Jean Rouch, Philo Bregstein

Producent

Menno van der Molen

Meer informatie

Taal

Nederlands, Frans

Productielanden

Nederland, Frankrijk

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?