08 19 okt. '24
Ee5648ea 4eae 404d aceb fb4eec44cd12

Akira Kurosawa

Madadayo

134' - 1993 - Drama - Taal: Engels, Japans
Regisseur: Akira Kurosawa Componist: Shinichirô Ikebe Met: Tatsuo Matsumura, Kyôko Kagawa, Hisashi Igawa, George Tokoro, Masa Yukiyui, Akira Terao
Akira Kurosawa' s 30s te film draait rond de relatie tussen schrijver en leraar Hyakken Uchida en zijn vroegere studenten tijdens de oorlog en de jaren vlak na de oorlog. De titel is ontleend aan Uchida's leus dat hij "nog niet" klaar is om de eeuwige rust in te gaan, iets wat hij elk jaar opnieuw laat horen tijdens de 'madadayo' verjaardagsfeestjes die zijn studenten hem aanbieden. Maar het zou evengoed betrekking kunnen hebben op de 82-jarige regisseur: dat ook hij "nog niet" klaar is om een punt te zetten achter de meest opmerkelijke carrière in de Japanse film. "Er is nog zoveel dat ik zou willen doen", zegt hij "maar de tijd raakt op".
Hoewel Kurosawa toegeeft dat het verleden hem meer aan het hart ligt dan het heden, gelooft hij dat Madadayo toch een publiek van vandaag kan aanspreken. Madadayo blikt nostalgisch terug op een tijd toen, volgens de regisseur, het er in Japan veel menselijker aan toe ging dan nu. "Het waren betere tijden", zegt hij. "Natuurlijk waren het ook harde tijden, maar als ik er zo op terugblik dan moet ik toegeven dat de menselijke relaties warmer waren. Ik heb slechte herinneringen aan het militarisme, maar leraars en leerlingen stonden toen dichter bij elkaar dan nu. De wereld is een vreemd oord geworden: leraars en leerlingen begrijpen elkaar niet meer".

Image gallery

Ee5648ea 4eae 404d aceb fb4eec44cd12
49aff220 e403 44bf 9ec6 734f022e9edc

Generiek

Regisseur

Akira Kurosawa

Componist

Shinichirô Ikebe

Met

Tatsuo Matsumura, Kyôko Kagawa, Hisashi Igawa, George Tokoro, Masa Yukiyui, Akira Terao

Scenario

Akira Kurosawa

Cinematograaf

Takao Saitô

Monteur

Akira Kurosawa

Producent

Seikichi Iizumi

Meer informatie

Taal

Engels, Japans

Productielanden

Japan

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?