09 20 okt. '24
00003754 9061 4f4d 9e04 21b9fb3f530b

Hans-Jürgen Syberberg

Ludwig – Requiem für einen jungfräulichen König (Ludwig - Requiem for a Virgin King)

Editie 1974
140' - 1972 - Historisch, Drama, Biografie - Taal: Duits, Frans, Engels
Regisseur: Hans-Jürgen Syberberg Met: Harry Baer, Ingrid Caven, Hanna Köhler

Deze film werd door een Frans kritikus bestempeld als het meest originele werk en meest rijke kreatie dat de Duitse cinema de laatste dertig jaren heeft afgeleverd. Syberberg's LUDWIG is een meesterwerk van het hoogste niveau zonder meer, wat zeker niet van Visconti's gelijknamige film kan gezegd worden. De door Syberberg gefilmde visioenen over het leven van de Beierse koning zijn onvergelijkelijk en onvergetelijk. De zwoel erotische omgeving van Wagner's muziek en opera dekors, de surrealistische tableaux en de hallucinaties van deze koning worden op een haast tastbaar-visuele manier verbeeld. Tedere scène is het rezultaat van tot in de grootste perfektie uitgevoerde opnamen.

De door Syberberg geënsceneerde visioenen en gedachten van Ludwig II moeten in de film als "ironies-pathetisse verbindingen" uitgelegd worden, ontworpen in de zwoel-pompeuze omgeving van Wagners operadekors. Syberberg trekt zich niets aan van wat historici over Ludwigs koningschap hebben vastgelegd.

Wat Syberberg beslist niet nalaat, is weer te geven wat zich links en rechts van deze tijd afspeelde. Toen Ludwig in 1864 gekroond werd, richtte Marx de Eerste Internationale op. Drie jaar later, toen Ludwig weifelde of hij nu Tristan of Isolde was, werd in Mexico Keizer Maximiliaan doodgeschoten. In het jaar dat Ludwig de eerste stenen liet leggen voor zijn kastelen Neuschwanstein en Linderhof, werd de Sociaal-Demokratiese Partij opgericht. In 1871 laat Bismarck Wilhelm I tot Duitse Keizer verkiezen, in hetzelfde jaar was de première van "Wacht auf, Verdammte dieser Erde". Dit alles wil toch iets zeggen. Het komt allemaal aan de oppervlakte door de pertinente weigering van Syberberg's LUDWIG deze dingen waar te nemen. Enige zaken in de film die men niet van dèze LUDWIG verwachtte zijn:

- Een kleine jongen, Ludwig, echter met een baardje
- Ernst Röhm ( Hitlers S.A.chef, in 1936 tijdens de Nacht van de Lange Messen vermoord ), een rol gespeeld door dezelfde akteur die de rollen speelt van de fascinerende hofkapper Hoppe en van de achterbakse lakei Mayr
- De drie Schikgodinnen - deze drie onheil veroorzakende vrouwen komen later in de film terug als hoftoneelspeelster Bulyovski, die eens op Ludwigs bed gezeten heeft, als Sissi en Lola Montez
- Winnetou gespeeld door dezelfde akteur als Sainz
- Karl May als bosgeest
- Wagner in twee gestalten: als lilliputter met een kromme neus en als afgetobte vrouw
- Bismarck al fietser
- Kroonprins Wilhelm van Pruisen als geile rokkenjager
- Hitler, tango dansend
- de twintigste eeuwse bezoekers van Ludwigs kasteel Neuschwanstein

De surrealistische tableaux (bijvoorbeeld: de prinsen aan Ludwigs hof zijn aan het einde langharige rockers op denderende motoren) en de hallucinaties worden op een zeer artistieke manier verbeeld. Op een zeer geraffineerde manier spreken de akteurs een kunstmatige taal. Iedere scène is het rezultaat van tot in de grootste uitgewerkte choreografie. Syberberg kopiëerde scènes uit Eisenstein's "Iwan de Verschrikkelijke", uit Abel Gance's "Napoleon", uit Fritz Lang's "Die Niebelungen" en uit Jean Cocteau's "La Belle et la Bête".

Aan het einde van de “Nachtmerrie van een droomkoning” wapperen rode vlaggen in de wind. Ludwig, jodelend in een korte leren broek, wordt op een guillotine onthoofd. Deze LUDWIG is werkelijk anders. LUDWIG Syberberg kijkt me gelukkig aan en zegt: Zelfs als niemand de toespelingen snapt is het geheel zo mooi, dat het eenvoudig MOET overkomen.
(Peer Schille, in "Zeitmagazin")

Image gallery

88b0e42c f290 4bc2 b3dd 22208c1c93de
00003754 9061 4f4d 9e04 21b9fb3f530b

Generiek

Regisseur

Hans-Jürgen Syberberg

Met

Harry Baer, Ingrid Caven, Hanna Köhler

Scenario

Hans-Jürgen Syberberg

Cinematograaf

Dietrich Lohmann

Monteur

Peter Przygodda

Producent

Hans-Jürgen Syberberg

Meer informatie

Taal

Duits, Frans, Engels

Productielanden

Oostenrijk, West-Duitsland

Jaar

1972

Filmografie

Hans-Jürgen Syberberg
Fritz Kortner spricht Monologe für eine Schallplatte (short, 1966), Fritz Kortner spricht Shylock (short, 1966), Die Grafen Pocci - einige Kapitel zur Geschichte einer Familie (1968), Scarabea - wieviel Erde braucht der Mensch? (1969), Auf der Suche nach einem Kuhstall (short, 1969), Sex-Business - Made in Pasing (1970), San Domingo (1970), Ludwig - Requiem for a Virgin King (1972), Nach meinem letzten Umzug... (1972), Theodor Hierneis oder Wie man ehem. Hofkoch wird (1972), Karl May (1974), The Confessions of Winifred Wagner (1976), Hitler: A Film from Germany (1976), Parsifal (1982), Die Nacht (1985), Nietzsche Ecce Homo (2000)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?