7b17f62e f332 4587 90b7 588245296560

John Cassavetes

Love Streams

Regisseur John Cassavetes Componist Bo Harwood Met John Cassavetes, Gena Rowlands, Diahnne Abbott
Editie 1984
141' - 1984 - Drama - Taal: Spaans, Frans, Engels
JOHN CASSAVETES
Werd geboren in New York in december 1929. Studeerde aan de universiteit, maar ging nadien naar de New York Academy of Dramatic Arts om acteur te worden. In 1956 richtte hij de Variety Arts Studio op. In 1957 maakte hij zijn eerste film : SHADOWS, die een gangmaker zou worden voor de onafhankelijke Amerikaanse film. In de jaren zestig stichtte hij Faces International Films. Cassavetes verwierf grote bekendheid, zowel als acteur als door zijn regiewerk. Zo is hij te zien in o.m. Aldrich THE DIRTY DOZEN (1967), ROSEMARY'S BABY (1968) van Roman Polanski, THE FURY (1978) van de Palma en THE TEMPEST (1982) van Paul Mazursky. Tot zijn bekendste films behoren HUSBANDS (1970), MINNIE & MOSKOWITZ (1971), A WOMAN UNDER THE INFLUENCE (1974) en GLORIA (1980). Met LOVE STREAMS won hij dit jaar de Gouden Beer op het Festival van Berlijn.

Love Streams
Is LOVE STREAMS Cassavetes' beste film ? Er zullen in elk geval genoeg mensen zijn die ervan zullen houden en die met genoegen deze fijngevoelige hommage aan zijn vrouw Gene Rowlands zullen ontdekken. Zij speelt hier één van haar meest overtuigende rollen -haar beste. Er is in deze film een schijnbare struktuurloosheid, maar men vergisse zich niet. De ongekontroleerde, onevenwichtige montage versterkt op een prachtige wijze het op drift raken van de personages op de zee van gevoelens.
LOVE STREAMS is een verhaal van navigeren, behoedzaam sturen op twee woelige en tegen elkaar in stromende rivieren die in dezelfde delta uitmonden. Sarah en Robert leven in verschillende gevoelssituaties. Sarah klampt zich vast aan de idee dat één gebaar, één woord kan volstaan om de liefde van haar man en dochter op te wekken ; zij zoekt onophoudelijk naar dat ene gebaar, verstikt aldus haar gezin onder een overmaat aan tederheid en vindt alleen in Robert de vrijheid om lief te hebben. Robert daarentegen vlucht in de leegte der gevoelens, speelt met de idee van eenzaamheid (verlaten bars, prostituees die in de vroege uurtjes weer thuiskomen) en klampt zich enkel vast aan zijn bestsellers. Robert en Sarah verwezenlijken in hun broer-zuster verhouding alles wat in feite hun gevoelséchec uitmaakt. Het gaat hier evenwel niet om een apologie van de traditionele menselijke 'hokjes' : Robert en Sarah hebben een intentionele verhouding, die maar weinig voortvloeit uit het feit dat zij familie van elkaar zijn.

LOVE STREAMS is een bittere, maar ook tedere film over liefde. Robert en Sarah zijn twee bootjes die op drift geslagen zijn op de deinende stroom van een passie die zij zelf niet kunnen verwezenlijken. Maar zij putten uit elkaar de kracht om het avontuur van hun liefde voort te zetten. Elk van hen is de reddingsboei voor de andere : Robert helpt Sarah haar droom te verwezenlijken en een man te vinden die haar mateloosheid en haar zin om anderen te doen lachen aanvaardt. Zij helpt Robert opnieuw te beginnen door zijn huis te vullen met een hele dierenfamilie. Het spookschip van Robert is een Ark van Noë geworden.

LOVE STREAMS is een film waar je bij wil huilen want je vindt er -in aangedikte vorm -je eigen twijfels en tegenstrijdigheden in. LOVE STREAMS is ook een film waar je bij wil lachen, want overdaad aan liefde is even komisch als tragisch. De personages zijn niet meer dan vervormende spiegels die ons tekort aan liefde tot gekke proporties opblazen. Zij vertellen een verhaal uit zovele andere, maar je blijft verbluft en ondersteboven van hun vertelling achter.
(Christophe Sokal in Vision)

Image gallery

5d579450 34f6 4900 b5df 3d32baafa3a0
7b17f62e f332 4587 90b7 588245296560

Generiek

Regisseur

John Cassavetes

Componist

Bo Harwood

Met

John Cassavetes, Gena Rowlands, Diahnne Abbott

Scenario

John Cassavetes, Ted Allan

Cinematograaf

Al Ruban

Monteur

George C. Villaseñor

Producent

Yoram Globus, Menahem Golan

Meer informatie

Taal

Spaans, Frans, Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

"Love Streams" (Ted Allan)

Jaar

1984