09 20 okt. '24
83f29ed4 b9bb 43bd bfdd 0a7456a14dad

George Moorse

Lenz

Editie 1974
130' - 1972 - Historisch, Drama - Taal: Duits
Regisseur: George Moorse Componist: David Llewellyn Met: Michael König, Louis Waldon, Sigurd Bischoff, Klaus Lea

Deze weergaloos prachtige film toont ons het leven en het verblijf van de dichter Lenz in de Vogezen, toen hij, in het jaar 1778, de beschaving en de samenleving de rug had toegekeerd, en in vertwijfeling rust en vrede zocht in het barre en winterse landschap. Opgenomen bij een familie in een bergdorp, probeert Lenz zijn innerlijke onrust te overwinnen door zich te laten opgaan in de barre wildernis. Dit verblijf, zal hem echter in de waanzinnigheid werpen.
De film is een ode aan de verloren kultuur, aan het landschap en aan het leven in de natuur.

Korte Biografie van Lenz
Jacob Hiefael Lenz werd geboren in Letland (Rusland) in 1751. Na vele armzalige omzwervingen kwam hij in Duitsland verzeild waar hij "Der Hofmeister" en “Die Soldaten" schreef. Toneelstukken die reeds in zijn tijd als geniaal werden omschreven. Lenz werd op korte tijd beroemd en gevierd. Maar dat alles raakt hem niet. Zijn gespleten en rusteloos karakter dreef hem voort, totdat hij Goethe ontmoet te Straatsburg en jarenlang in vriendschap leefde met hem. De zuster van Goethe was zijn enige liefde en houvast in zijn leven. Toen zij stierf, was dat het begin van zijn verdere krankzinnige leven en fatale ondergang. In 1788 vertrok Lenz naar de Vogezen waar hij hoopte innerlijke rust te vinden en waarover deze film handelt.
Na verschillende mislukte zelfmoordpogingen vertrok hij in 1791 naar Moskou waar men hem een jaar later dood en totaal bevroren vond op het Kremlinplein.

Gedraaid in kleuren en beelden die doen denken aan de Hollandse grootmeesters der schilderkunst is "Lenz" een historisch dokument over een voor eeuwig verloren gegaan paradijs. " Lenz " is een lied van de aarde en de wildernis waarin zich de ziekte van de hen omsingelde beschaving reflekteert. " Lenz " is de verpersoonlijking van deze zieke beschaving die terug in de natuur hoopt te leven. Maar deze natuur verstoot hem ook daar ze hem als een ziekte aanvoelt zodat Lenz zich tot waanzin gedreven voelt.

"Lenz" is géén literaire film. Het is een uitdeining naar het historisch en poëtisch kader, vertrekkend van het literaire gegeven en de historische feiten. Het is een hulde aan de verloren kultuur, aan het landschap en het leven in de natuur. Het is een reaktie van de kunstenaar tegen de aktualiteit, waar de mens zijn vernielende krachten niet slechts tegen zichzelf heeft gericht
maar ook tegen de aarde zelf.
(R.M. in "Filmgids", Antwerpen)

Image gallery

83f29ed4 b9bb 43bd bfdd 0a7456a14dad
630f1d9b 68f0 4fbb 8ae4 46c11696624c

Generiek

Regisseur

George Moorse

Componist

David Llewellyn

Met

Michael König, Louis Waldon, Sigurd Bischoff, Klaus Lea

Scenario

George Moorse

Cinematograaf

Gérard Vandenberg

Monteur

Christa Wernicke

Producent

Barbara Moorse

Productiebedrijven

Literarisches Colloquium

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"Lenz" (Georg Büchner)

Jaar

1972

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?