09 20 okt. '24

Joeri Ilienko

Lebedyne Ozere. Zona (Swan Lake: The Zone)

Editie 1990
96' - 1990 - Drama - Taal: Oekraïens
Regisseur: Joeri Ilienko Componist: Virko Baley Met: Viktor Solovyov, Lyudmila Efimenko, Pylyp Ilyenko

Een ongelooflijke film, van een dodelijke grimmigheid en verpletterende somberheid, gebaseerd op ervaringen die de zopas overleden Sergej Paradjanov zelf beleefde in de gevangenis. Een man gaat er drie dagen voor hij vrijkomt vandoor en verbergt zich in een kolossaal Hamer-en­-Sikkel monument op een grote brug. Dagenlang brengt hij daar in honger en dorst door. En dan wordt hij ontdekt door een vrouw die In de buurt met haar zoontje woont. Dat zoontje gebruikt het monument als een geheime bergplaats.

De man krijgt propere kleren van haar en begeeft zich op weg. Al liftend probeert hij weg te komen, maar hij wordt door een stelletje schoften murw geslagen. Gewond gaat hij terug naar zijn schuil­plaats. De vrouw verzorgt hem en zij vrijen met elkaar. Het zoontje verklikt hem uit jaloezie op de affectie die zijn moeder voor deze man heeft en hij komt terug in de nor. Daar pleegt hij uit verbittering zelfmoord door een vat vernis leeg te drinken. Hij wordt dood verklaard en naar een dodenhuisje buiten de gevangenis gebracht. Maar daarmee is het lang niet afgelopen...

Een film over het ongemeen cynisme van een verziekte, zich nog 'socialistisch' noemende, maatschappij en een doku­ment dat aan de kijker geen enkele hoop overlaat. In grauwe, compromisloze beelden neemt Ilienko ons mee in een psychische en fysieke hel.

Image gallery

373495fd 126c 4830 9c6b a874dc981953
Bbfa69fc a2be 4418 8cd0 27484b0f66af

Generiek

Regisseur

Joeri Ilienko

Componist

Virko Baley

Met

Viktor Solovyov, Lyudmila Efimenko, Pylyp Ilyenko

Scenario

Sergei Parajanov, Joeri Ilienko

Monteur

Eleonara Summovska

Producent

Virko Baley, Joeri Ilienko

Meer informatie

Taal

Oekraïens

Productielanden

Canada, Zweden

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?