09 20 okt. '24
D047110e 7b49 4c16 904d 345239fcc522

Carl-gustav Nykvist

Kvinnorna på taket (The Women on the Roof)

Editie 1989
90' - 1989 - Drama - Taal: Zweeds
Regisseur: Carl-gustav Nykvist Componist: Hakan Möller Met: Helena Bergström, Amanda Ooms, Stellan Skarsgård
De Zweedse selectie voor het voorbije festival van Cannes was een film waarnaar werd uitgekeken. De zoon van de beroemde Sven Nykvist was immers lang bezig geweest en het heette dat het een revelatie zou worden. Nykvist heeft stellig niet alle verwachtingen ingelost, maar dat belet niet dat zijn debuut beloftevol mag heten : het is een mooie film over twee vrouwen, een sfeervolle interieurfilm met twee getalenteerde actrices die zich aansluiten bij de rij begaafde actrices die Zweden rijk is. Nykvist, die lang in het oude Stockholm gewoond had, broedde al lang op een film geïnspireerd op de fotostudio waar hij jaren naast gewoond had en waarvan hij de geschiedenis altijd intrigerend gevonden had. Bij het begin van de eeuw immers was die studio eigendom van twee vrouwen, Anna en Fina, waarvan één fotografe was. Op basis van dat gegeven verzon hij het verhaal van de twee personages in zijn film, Anna en Linnea. We schrijven 1914: Linnea, een jonge vrouw van de buiten, komt naar Stockholm om in een winkel te helpen. Zij betrekt een zolderkamer van het huis, vlak naast een oude fotostudio. Een poos later krijgt zij een nieuwe buurvrouw, Anna, die fotografe is en duidelijk heel wat mondainer dan zijzelf. Anna, die al een bewogen leven achter de rug heeft, verandert Linnea's leven ingrijpend. De film schetst haar veranderingsproces doorheen de relatie tussen de twee vrouwen en het verleden van Anna.
Nykvist verraadt duidelijke invloeden van de grote Zweden en van de rijke theatertraditie van zijn land. Zijn film is mooi om zien, met sfeervolle clair-obscur belichting en hij maakt handig gebruik van de fotografiekunst voor het karakter van zijn film. Zonder grote woorden ontsluiert hij onderhuidse drama's en diepgaande veranderingen in zijn hoofdpersonage. Daarbij slaagt hij er ook in de sfeer van taboe die over de vrouwen en de gebeurtenissen hangt, op de toeschouwer over te dragen. (wp)

Image gallery

D047110e 7b49 4c16 904d 345239fcc522
9653c163 a783 44c6 a875 f1f2d1290fc4

Generiek

Regisseur

Carl-gustav Nykvist

Componist

Hakan Möller

Met

Helena Bergström, Amanda Ooms, Stellan Skarsgård

Scenario

Carl-gustav Nykvist, Lasse Summanen

Cinematograaf

Ulf Brantas, Jörgen Persson

Meer informatie

Taal

Zweeds

Productielanden

Zweden

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?