09 20 okt. '24
5e732014 2bce 4b04 b343 bf2cd93332e9

Nijole Adomenaite, Boris Gorlov

Koma

Editie 1990
62' - 1990 - Drama - Taal: Russisch
Regisseur: Nijole Adomenaite, Boris Gorlov Componist: Algirdas Paulavicius Met: Natalya Nikulenko, Aleksandr Bashurov, Oleg Kroetikov

Koma is het pijnlijke verhaal over het leven in een strafkamp in de Russische jaren vijftig. Koude, geweld, vernede­ringen en uitzichtloosheid, getekend met een reeks beelden die doortrokken zijn van een allesoverheersende groezelig­heid. Maar groezeligheid kan ook mooi zijn, soms misschien wel te mooi. Ze ligt in bed naast de officier - een van haar bewakers. Ze heeft een verhouding met hem, omdat hij haar warmte en vooral eten geeft. Haar gedachten dwalen af naar haar verleden en je hoort haar zeggen hoezeer ze ervan houdt lief te hebben. Vreselijk houdt ze ervan, zegt ze. In de volgende scène wordt zij door een andere bewaker verkracht. IJskoud. In een latere scène wordt de officier van zijn bed gelicht. terwijl zijn baas het huis doorzoekt, pakt hij zijn spullen in. Het is maar weinig wat hij meeneemt. Maar bovenop die paar dingen doet hij een portret van Stalin. Kan het nog pijnlijker?

Kan de wreedheid, de waanzin en de hopeloosheid van het leven in een stali­nistisch strafkamp in de jaren vijftig nog indringender worden neergezet ? Koma, het debuut van twee jonge sovjetkineas­ten, laat er weinig twijfel over bestaan dat er voor liefde en menselijke waardigheid in zo'n kamp geen plaats is. Het leven is een aaneenschakeling van vernedering, geweld, chantage, leugen. De kou en de willekeur brengt mensen in coma, maakt ze tot levende doden, tot mensen zonder kracht en zonder waardigheid. Koma Is een film over de ondergang van de menselijkheid. (Skrien, aug.90)

Image gallery

5e732014 2bce 4b04 b343 bf2cd93332e9
59248e12 04e2 4084 b199 a3be2f62f191

Generiek

Regisseur

Nijole Adomenaite, Boris Gorlov

Componist

Algirdas Paulavicius

Met

Natalya Nikulenko, Aleksandr Bashurov, Oleg Kroetikov

Scenario

Nijole Adomenaite, Boris Gorlov, Mikhail Konovalchuk

Cinematograaf

Joeri Woronzow

Monteur

Irina WIgdortsjik

Producent

Valerij Smeljakov

Meer informatie

Taal

Russisch

Productielanden

Rusland

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?