09 20 okt. '24
8f16aec9 5c93 4d2e 90cf 96f24ad0530a

Nizamettin Ariç

Klamek ji bo Beko (A song for Beko)

Editie 1993
84' - 1992 - Oorlog - Taal: Koerdisch
Regisseur: Nizamettin Ariç Met: Nizamettin Ariç, Bezara Arsen, Lusika Hesen, Cemale Jora
Beko woont in Turks Koerdistan, waar hij gearresteerd wordt in plaats van zijn broer Cemal, die uit het leger deserteerde. Beko ontsnapt en gaat op zoek naar zijn broer: hij komt middenin in de Iraans-Iraakse oorlog terecht. Hij vindt een schuilplaats in de bergen waar Koerden bivakkeren, omdat ze bang zijn om naar hun dorpen terug te keren. Terwijl hij wacht op nieuws van zijn broer, sluit Beko vriend­schap met de kinderen en ontdekt bij hen een sterk gevoel voor de Koerdische identiteit. Wanneer het conflict eindigt keren ze terug naar de dorpen die niet lang daarna met gifgas worden bestookt door de helicopters van Sadam Hussein.
"Ik ben een Koerd en ik groeide op met de culturele en politieke idealen en tradities van het Koerdische volk. Tegelijkertijd werd mij - vaak met geweld - geleerd dat ik mijn moedertaal niet mag spreken en dat wij een primitief bergvolk zijn - Turken zonder cultuur en bestaansrecht. Tijdens mijn leven begon ik mijn cultuur opnieuw te ontdekken en ze door te geven. Dat is de reden waarom ik uit Turkije moest vluchten. Vluchteling zijn is het lot van de Koerden. Beko is één van hen geworden zonder het zelf te willen. Waar er nauwelijks leven is, is hoop een even grote noodzaak als voedsel. Hoe meer de mensen in de wereld over ons te weten komen, hoe meer we kunnen hopen. Dat is de reden waarom ik deze film heb gemaakt." - Nizamettin Ariç.

Image gallery

8f16aec9 5c93 4d2e 90cf 96f24ad0530a
4918f940 18de 48b5 9d3c 43707689b662

Generiek

Regisseur

Nizamettin Ariç

Met

Nizamettin Ariç, Bezara Arsen, Lusika Hesen, Cemale Jora

Scenario

Nizamettin Ariç

Cinematograaf

Thomas Mauch

Monteur

Gaby Wragge, Susanne Lahaye

Producent

Margarita Woskanjan

Meer informatie

Taal

Koerdisch

Productielanden

Duitsland, Armenië

Jaar

1992

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?