2f0b851b 0c4d 4883 9291 b2ebd0be6a5e

Viktor Kubal

Kino (Cinema)

Regisseur Viktor Kubal
Editie 2023
7' - 1977 - Animatiefilm
De Amerikaanse elektroakoestische componist Claire Rousay voorziet de Slovaakse animatiefilm The Bloody Lady (1980, Viktor Kubal) live van een nieuwe soundtrack. Kubals kortfilms The Idol en Cinema openen de avond, met een nieuwe soundtrack door het Ghent Advanced Master Ensemble.

Met deze VIDEODROOM-avond vieren we dat Viktor Kubal, de vader van de Slovaakse animatiefilm, 100 jaar geleden geboren werd. De Amerikaanse elektroakoestische componist Claire Rousay voorziet Kubals The Bloody Lady live van een volledig nieuwe soundtrack!

Over The Bloody Lady
De trippy Slovaakse animatiefilm The Bloody Lady (1980) - originele titel: Krvavá pani - is gebaseerd op het lugubere volksverhaal over Elisabeth Bathory (1560 - 1614), een Slovaakse edelvrouw die beschuldigd werd van de moord op honderden meisjes en vrouwen. De reden voor haar moordzucht: in de hoop eeuwig jong te blijven, zou ze letterlijk gebaad hebben in hun bloed. Sommige historici zien haar veroordeling als een onterechte heksenjacht, volgens anderen is ze één van de eerste gekende seriemoordenaars uit de geschiedenis. Verhalen over haar vermeende misdaden werden al snel een legende - het gerucht gaat dat Bathory de inspiratie vormde voor Bram Stokers roman Dracula (1897).

De film begint als een klassiek Disney-sprookje, met vrolijke bosdieren die rond de gravin huppelen, maar krijgt al snel een duistere twist. Tijdens een storm verdwaalt de gravin in het bos. Koortsig en uitgeput bereikt ze de hut van een houthakker, die haar verzorgt tot ze er weer bovenop is. Uit liefde geeft ze hem - letterlijk - haar hart. Hierdoor verandert haar karakter onmiddellijk: de harteloze gravin begint haar lievelingsdieren wreed te behandelen en neemt baden in maagdenbloed.

Over Claire Rousay
De Amerikaanse elektroakoestische componist Claire Rousay combineert cello met ambient veldopnames en electronica. Haar muziek focust op emoties en details uit het dagelijkse leven - voicemails, omgevingsopnames, stophorloges, gefluister en gesprekken - en laat hun betekenis exploderen.

Rousay stond vorig jaar in het voorprogramma van alt-country superster Jeff Tweedy. Haar prachtige esoterische, af en toe uitdagende instrumentale stukken, worden vaak vergeleken met het minimalistische werk van Steve Reich of dat van de meditatieve componist William Basinski.

Over de regisseur
Viktor Kubal (1923 - 1997) wordt beschouwd als de vader van de Slovaakse animatiefilm: zijn Zbojník Jurko (1976) is de allereerste lange Slovaakse animatiefilm ooit. Kubal staat bekend voor zijn minimalistische teken- en vertelstijl, waarmee hij maximaal effect bekomt.

In The Bloody Lady, zijn pseudo-historische horror-dramedy over Elisabeth Bathory, communiceert Kubal niet met dialogen - The Bloody Lady is, afgezien van een korte intro, een stille film - maar via minimalistische beelden en de muziek van Juraj Lexmann. Kubal doorspekt zijn Disney-parodie met wrange humor en anachronistische grappen. Hoewel de meeste moorden buiten beeld gebeuren, schrikt Kubal er niet voor terug om het ‘verjongende’ bloedbad in beeld te brengen.

GAME x The Idol & Cinema
Kubals kortfilms The Idol en Cinema openen de avond, met een nieuwe geïmproviseerde soundtrack door het Ghent Advanced Master Ensemble (GAME).

GAME omvat muzikanten en componisten uit de Advanced Master Hedendaagse Muziek aan het Gentse KASK & Conservatorium. Wat deze jonge musici gemeen hebben? Een verlangen naar dialoog, het creëren van nieuw (interdisciplinair) werk, en het ontdekken van de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse muziek.

Image gallery

2f0b851b 0c4d 4883 9291 b2ebd0be6a5e

Generiek

Regisseur

Viktor Kubal

Scenario

Viktor Kubal

Meer informatie

Productielanden

Tsjecho-Slowakije

Jaar

1977

Filmografie

Viktor Kubal
Dita na fronte (short, 1969), Johnny the Little Pea at the Magicians (short, 1973), Brigand Jurko (1976), The Bloody Lady (1980)