09 20 okt. '24
39703ddf 88a6 4503 ad37 fe2a5012bd71

Claude Chabrol

Jours tranquilles à Clichy (Quiet Days in Clichy)

120' - 1990 - Drama - Taal: Frans
Regisseur: Claude Chabrol Componist: Jean-Michel Bernard, Luigi Ceccarelli, Matthieu Chabrol Met: Andrew McCarthy, Nigel Havers, Barbara De Rossi
In tegenstelling tot de Deense verfilming van Henry Millers roman van 1970 wilde Chabrol "iets maken dat eleganter is dan het origineel". Behalve de ongebreidelde seksuele activiteit wordt in deze roman Immers een beeld geschetst van de Ame­rikaan-in-Parijs in de jaren '30. Chabrol nam dus wat afstand door zich meer toe te spitsen op de figuur van de oude schrijver en zijn herinneringen. De film opent verontrustend en fascinerend. Een groots en desolaat landschap, scheme­ring en de donkere silhouetten van een begrafenis. Oe dood waart rond het huis van de oude schrijver. Binnen in dat huis staat een mooi, naakt meisje. Zij wijst de avances van een oude man af en voert hem met haar schoonheid terug naar de jaren '30, toen hij, zoals elke Ameri­kaanse Intellectueel, op 'pelgrimstocht' naar Europa ging, naar Parijs. Daar bezoekt hij, samen met zijn vriend Alfred, een fotograaf van Poolse origine, diverse bordelen en viert hij 'la belle vie' in 'bars de rencontres' van Parijs. Hij ontmoet talloze vrouwen, maar valt vooral voor Colette, een kind-vrouwtje dat zo anders is dan de anderen dat hij én Alfred met haar willen trouwen. Colette is echter moeilijk te vatten : nu eens ontwijkend, dan weer pervers en meegaand. De kijker zal zeker terugdenken aan Jules at Jim. (Présence du Cinéma français, mei '90)

Image gallery

7d2bf5dc 22ef 4045 b3d2 3e97e5f2445b
39703ddf 88a6 4503 ad37 fe2a5012bd71

Generiek

Regisseur

Claude Chabrol

Componist

Jean-Michel Bernard, Luigi Ceccarelli, Matthieu Chabrol

Met

Andrew McCarthy, Nigel Havers, Barbara De Rossi

Scenario

Claude Chabrol, Ugo Leonzio

Cinematograaf

Jean Rabier

Monteur

Monique Fardoulis

Producent

Antonio Passalia

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Italië, Duitsland, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

"Quiet Days in Clichy" (Henry Miller)

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?