09 20 okt. '24
1dc5df4e 9a67 45cb 97dc eb8378854fd4

Luigi Faccini

Inganni

Editie 1988
90' - 1986 - Drama - Taal: Italiaans
Regisseur: Luigi Faccini Componist: Luis Bacalov Met: Bruno Zanin, Olga Karlatos, Mattia Sbragia

Dino Campana was een dichter. Dat zal bij ons wel vrijwel niemand weten, want in de overzichten die er in het Nederlands van de Italiaanse literatuur bestaan moet je zijn naam niet zoeken. Dino Campana was een 'poète maudit', een stormachtig talent dat in zijn tijd in de literaire kringen geen voet aan de grond kreeg. De vrouw met wie hij een al even stormachtige relatie heeft gehad, Sibilla Aleramo heeft haar naam wèl in literatuuroverzichten gekregen. lnganni vertelt het verhaal van het leven van Dino Campana vanaf het ogenblik dat zijn hartstochtelijke relatie met Aleramo op de klippen gaat. Hij maakt een zware inzinking door en komt, verpauperd en door literaire collega's miskend, in een psychiatrische instelling terecht. Hij is nauwelijks dertig jaar oud. Pas in 1932 komt hij er weer uit. Maar op dat ogenblik leeft hij niet meer… In de instelling wordt hij begeleid door een jonge psychiater die gefascineerd wordt door Campana’s werk en persoonlijkheid. Hij tracht door te dringen tot het geheim van Campana’s creativiteit en slaagt er ook in het werk van deze bijzondere man ingang te doen vinden, hopend dat Camapana daardoor zijn evenwicht en zelfvertrouwen zal hervinden. Maar de verhouding tussen dokter en patiënt is dubbelzinnig en gevaarlijk. De psychiater van zijn kant probeert in de diepte te peilen. Campana daarentegen speelt afwisselend verstoppertje en geeft zich dan weer pijnlijk bloot. Geleidelijk trekt hij zich in een soort delirium terug, een delirium waarin de figuur van Sibilla één wordt met die van zijn moeder. De psychiater slaagt er niet in Campana ervan te overtuigen dat hij uit het asiel moet weggaan, maar toch maakt hij in hem een zekere levenslust los en licht hij, gedeeltelijk althans, iets van de sluier van de creativiteit op.

Inganni was op het Filmgebeuren 1986 een van de meest gewaardeerde films in competitie, al viel hij jammer genoeg niet in de prijzen. Het publiek dat de voorstelling bijwoonde was unaniem onder de indruk en deze herneming is voor wie hem toen gemist heeft dan ook een unieke gelegenheid om de schade goed te maken. lnganni is het werk van een begaafd filmmaker, wiens nieuwste, Donna d'Ombra, ook dit jaar wordt voorgesteld.
(wp)

Image gallery

1dc5df4e 9a67 45cb 97dc eb8378854fd4
7602c4e4 32fa 49a5 9000 3972430253d6

Generiek

Regisseur

Luigi Faccini

Componist

Luis Bacalov

Met

Bruno Zanin, Olga Karlatos, Mattia Sbragia

Scenario

Luigi Faccini, Sergio Vecchio

Cinematograaf

Marcello Gatti

Monteur

Gino Bartolini

Producent

Marina Piperno

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?