09 20 okt. '24

Derek Jarman

In the Shadow of the Sun (In the shadow of the sun)

Editie 1981
51' - 1981 - Fantasy - Taal: geen dialoog
Regisseur: Derek Jarman Componist: Throbbing Gristle, Chris Carter, Peter Christopherson, Cosey Fanni Tutti, Genesis P-Orridge Met: Karl Bowen, Graham Dowie, Christopher Hobbs
IN THE SHADOW OF THE SUN is een film van vuur, een engelse Apocalypse, die begint met een reis naar de megalietenkring van Avebury, in de omgeving van Stonehenge. Vandaaruit ontwikkelen de beelden zich verder, op een zich als in een droom herhalende manier. IN THE SHADOW OF THE SUN is een komplekse oefening in de alchemie van het beeld. De film over de autotocht naar Avebury vormt de basis. Deze beelden worden overdrukt met verschillende embleem-voorwerpen (zoals tarotkaarten, pyramiden, spiegels) en met rituele gebeurtenissen (dansende figuren, het zoeken naar een sleutel, het kammen van haren, enz.). Ook verwerkt Jarman opnamen uit zijn andere super-8 films opnieuw. Er zitten enkele adembenemende stukken in - een brandende roos, de pyramiden die door de vlammen verteerd worden. De beelden zijn, zoals in elke droom, moeilijk te verklaren. Maar zelfs zonder precieze verklaring van al zijn symbolen is dit een fascinerende film: het is een film voor het oog en voor het oor. SHADOW IN THE SUN wordt aangevuld door drie kortfilms van Derek Jarman: SLOANE SQUARE, HOME MOVIES en T.G.: PSYCHIC RALLY IN HEAVEN (ook met muziek van ''Throbbing Gristle”).

Image gallery

44d82cbf a2b1 4e6e a5a0 713cb0ab471e

Generiek

Regisseur

Derek Jarman

Componist

Throbbing Gristle, Chris Carter, Peter Christopherson, Cosey Fanni Tutti, Genesis P-Orridge

Met

Karl Bowen, Graham Dowie, Christopher Hobbs

Cinematograaf

Derek Jarman

Monteur

Derek Jarman

Producent

James Mackay

Meer informatie

Taal

geen dialoog

Productielanden

Verenigd Koninkrijk, West-Duitsland

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?