09 20 okt. '24
95553b79 4bc7 4f11 90d6 c39c8d0e5d2a

Fien Troch

Holly

100' - 2023 - Drama - Taal: Nederlands
Regisseur: Fien Troch Componist: Johnny Jewel Met: Cathalina Geeraerts, Greet Verstraete, Felix Heremans, Els Deceukelier, Serdi Faki Alici, Maya Louisa Sterkendries, Robbie Cleiren, Sara de Bosschere, Mohamed Kajtazi, Aminata Demba
Fien Troch opent de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent met een intrigerend portret over een vijftienjarig meisje dat een dodelijke schoolbrand lijkt te hebben voorspeld en zo een troostmedium wordt voor een gebroken gemeenschap.
Holly durft te wringen, zonder in te boeten aan Trochs intuïtieve en sensitieve blik.

Holly is een doodnormaal meisje van vijftien. Alleen heeft ze niet veel vrienden en is ze niet meteen de meest populaire van haar klas. Enkel haar zus en Bart, een neurodiverse jongen, ontlokken af en toe een glimlach aan Holly. Haar resultaten laten te wensen over en op de vraag of ze gepest wordt, antwoordt ze kurkdroog "soms". Maar haar reactie op het pestgedrag onderscheidt haar. "Ik vind dat nogal erg voor hen", laat ze een leerkracht weten. Holly geeft blijk van bijna bovennatuurlijke empathie. Oprechte naastenliefde of naïviteit? Als grijze muis leeft ze een onopgemerkt bestaan. Tot ze op een dag een vreemd voorgevoel heeft, afbelt voor school, die ook waarschuwt, en zo een desastreuze brand ontloopt. Plots zijn alle ogen op Holly gericht en komt ze in een maalstroom terecht waarvoor ze niet heeft gekozen.

Zeven jaar nadat ze met het internationaal bejubelde Home de Publieksprijs en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek won, keert regisseur Fien Troch terug naar Gent met dit intrigerende portret dat zich weigert te laten definiëren en zich losrukt van alle vergelijkingen. Al van bij haar debuut Een ander zijn geluk (2005) en het daaropvolgende Unspoken (2008) - beide over een onuitsprekelijk verlies - was duidelijk dat Troch over een unieke filmstem beschikt. Met Kid (2012) en Home deed ze meer dan bevestigen, ze bouwde voort op haar fascinatie voor enerzijds de complexe emoties van kinderen en jongeren, en anderzijds de wijze waarop we als mens omgaan met de zwarte kantjes. Holly is dan ook een indringende studie van collectieve traumabeleving en van onze nood om in iets of iemand te geloven als het even moeilijk gaat. Net als haar vorige films durft Holly te wringen, zonder in te boeten aan Trochs intuïtieve en sensitieve blik. De fotografie van Frank van den Eeden favoriseert close-ups en vindt eerlijke emoties - van spijt, angst en paniek tot verwarring en wanhoop - terwijl Troch beetje bij beetje de donkerte toelaat en laat versmelten met haar personages. Dat onbehaaglijke, mysterieuze gevoel waar je nauwelijks de vinger op kan leggen, sluipt dankzij de montage van Nico Leunen de film binnen. Gooi daar nog de botsende score van Johnny Jewel tegenaan en de straffe vertolking van de in Venetië bekroonde nieuwkomer Cathalina Geeraerts en je begrijpt waarom Holly mocht meedingen naar de Gouden Leeuw in Venetië.

Image gallery

Dbdb1d0e 679f 4aef 8001 caddfa5e6e6b
95553b79 4bc7 4f11 90d6 c39c8d0e5d2a
3b35b6a3 e936 495c ab98 43c6b0f3b2fe
6a7c79de 34ee 412a b42f ea33b1887904

Generiek

Regisseur

Fien Troch

Componist

Johnny Jewel

Met

Cathalina Geeraerts, Greet Verstraete, Felix Heremans, Els Deceukelier, Serdi Faki Alici, Maya Louisa Sterkendries, Robbie Cleiren, Sara de Bosschere, Mohamed Kajtazi, Aminata Demba

Scenario

Fien Troch

Cinematograaf

Frank van den Eeden

Monteur

Nico Leunen

Producent

Antonino Lombardo, Elisa Heene

Co-producent

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Delphine Tomson, Frans Van Gestel, Anita Voorham, Donato Rotunno, Juliette Schrameck

Productiebedrijven

Mirage, Prime Time

Distributeur

Cinéart

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg

Jaar

2023

Filmografie

Fien Troch
Verbrande aarde (short, 1998), Wooww (short, 1999), Maria (short, 2001), Cool Sam & Sweet Suzie (short, 2002), 10 jaar leuven kort (2004), Someone Else's Happiness (2005), Unspoken (2008), Kid (2012), Home (2016), Holly (2023)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?