Fdbeebb1 4ad8 434b a32f 4603f8207d9f

Rainer Hartleb, Staffan Lindqvist

Hemligheten

Regisseur Rainer Hartleb, Staffan Lindqvist
Editie 1983
58' - 1982 - Documentaire

RAINER HARTLEB
Geboren in Duitsland in 1944. Na zijn studies (Ekonomische Wetenschappen) werkte hij op het Ministerie van Financiën vooraleer hij voor de Zweedse TV werkzaam was. Sinds 10 jaar houdt hij zich bezig met de zeer populaire jeugdserie BARNEN FRAN JORDBRO (Kinderen van Jordbro). HEMLIGHETEN is, zijn eerste bioskoopfilm.

STAFF AN LINDQUIST
Geboren in Jönköping in 1953. Fotograaf en autodidakt kameraman en kineast. Lid van de foto- en filmgroep "Saftra". Sinds 1979 werkt hij samen met Rainer Hartleb aan de jeugdserie BARNEN FRAN JORDBRO. In 1981 maakte hij een kortfilm LYCKLIGA GATAN (De blijde straat). Werkt aan het scenario voor een langspeelfilm KÖRSBÄRSTRÄDET (De kerselaar).

Rainer Hartleb en Staffan Lindquist werkten reeds verscheidene jaren samen aan een populaire jeugdserie voor de Zweedse TV toen zij het plan opvatten voor deze kinderen een film te maken over jonge mensen in onze huidige maatschappij. Zo ontstond de semi-dokumentaire over het personage van Hasse en zijn vriendin Johanna. Beiden zijn kinderen uit de Zweedse welvaartstaat van de jaren '70 en hebben steeds in de grootstad gewoond. Hasse is 25 en houdt zich bezig met kinderen in een vrijetijdscentrum; daarnaast is hij leadzanger in een rockgroep. Johanna is 16 jaar oud en net van school af wanneer zij Hasse leert kennen. Voor beide jonge mensen begint hun eerste grote liefde.

De film toont hoe zij hun relatie beschouwen en de toekomst ervaren en hoe de buitenwereld (vrienden, familie, werkkring) tegenover hen staat. Hasse vertelt vrijuit en zonder enige schroom over zijn eerste intiem kon takt met een meisje, over zijn liefde en onenigheden met Johanna, over de ogenblikken dat hij zich laat gaan en zich dronken drinkt. Mede door de introduktie van rockmuziek in de film worden in Hasses zelfgeschreven nummers de gevoelens van een ganse generatie jongeren schrijnend uitgedrukt. HEMLlGHETEN wil een natuurlijke hulde brengen aan de jongeren van deze tijd, die het door socio-ekonomische spanningen vaak niet makkelijk hebben, maar desondanks toch hun eigen leven willen leiden. Hiermee richten de makers zich ook bewust tot de wereld van de volwassenen, die soms weinig begrip kunnen opbrengen voor de drang naar zelfstandigheid en vrijheid die jongeren nodig hebben in hun ontplooiing naar de volwassenheid. HEMLIGHETEN is uitgegroeid tot een merkwaardige film die door zijn eerlijke en spontane toon veel verder reikt dan de klassieke dokumentaire.

Image gallery

Fdbeebb1 4ad8 434b a32f 4603f8207d9f
Bd827c05 21b0 4897 98a2 755b584fc6ae

Generiek

Regisseur

Rainer Hartleb, Staffan Lindqvist

Cinematograaf

Staffan Lindqvist

Producent

Anders Holt

Meer informatie

Productielanden

Zweden

Jaar

1982