09 20 okt. '24
7e236455 89fb 4b66 8384 2220b81d5331

István Szabó

Hanussen

Editie 1988
140' - 1988 - Drama - Taal: Hongaars, Duits
Regisseur: István Szabó Componist: György Vukán Met: Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Ildikó Bánsági
Na het grote succes van zijn Mefisto, waarin Brandauer gestalte gaf aan de sinistere figuur van Hendrik Hof gen, de acteur die zich voor zijn carrière aan de Nazi's verkoopt om uiteindelijk door diezelfde Nazi's misbruikt te worden, engageerde Istvan Szabo, die op dit ogenblik stellig de meest bekende Hongaarse filmregisseur is, zijn lievelingsacteur opnieuw voor dit vreemde verhaal over Erik Jan Hanussen. Opnieuw handelt deze film over een man die zijn ethiek opoffert aan wat hij ‘zijn hogere roeping’ noemt en die eraan ten onder gaat. Hanussen is een film die Brandauer op het lijf geschreven werd, en het is dan ook de hoofdacteur die deze film 'maakt'. Gebaseerd op een historische figuur die tijdens de jaren '20 en '30 furore maakte in Midden-Europa om zijn voorspellingen en paranormale talenten vertelt de film over een Oostenrijkse onderofficier, Klaus Schneider, die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het hoofd gewond raakt. Tijdens de verzorging ontdekt Dr. Bettelheim, een pionier op het gebied van hypnose en telepathie, dat zijn patiënt paranormaal begaafd is. Hij stelt hem voor in zijn ziekenhuis te komen werken. Schneider trekt na de oorlog naar Boedapest, waar hij een voormalige kapitein ontmoet, Nowotny, die hem voorstelt te gaan optreden als helderziende. Schneider stemt toe en verschijnt in Wenen als Erik Jan Hanussen, helderziende. Zijn optreden is een daverend succes, vooral wanneer daags nadien blijkt dat zijn voorspelling van een gezonken paketboot bewaarheid is. De kranten staan bol van zijn gave en hij is op slag wereldberoemd. Hij trekt dan naar Karlsbad, waar hij steeds grotere massa's volk trekt. Wanneer hem een proces wegens oplichterij wordt aangedaan bewijst hij zijn gaven in de rechtszaal en wint hij het proces, ondertussen zijn faam nog vergrotend. Aangemoedigd door deze gebeurtenissen trekt hij naar een echt grote stad: Berlijn, waar een woelige tijd is aangebroken. De Nationaal-Socialisten maken het politieke leven onveilig. De ene verkiezing volgt op de andere. Zonder het te willen wordt Hanussen bij de gebeurtenissen betrokken...
Hanussen is een knap gemaakte, sfeervolle film die zijn kwaliteit dankt aan Brandauer. Thematisch bevat hij misschien minder nieuws, maar voor liefhebbers van epoqueschetsen en acteursfilms is hij een must. (wp)

Image gallery

52c8ff1d 9a2a 44d4 9672 396218c8fa16
7e236455 89fb 4b66 8384 2220b81d5331

Generiek

Regisseur

István Szabó

Componist

György Vukán

Met

Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Ildikó Bánsági

Scenario

István Szabó, Péter Dobai, Erik Jan Hanussen

Cinematograaf

Lajos Koltai

Monteur

Zsuzsa Csákány

Meer informatie

Taal

Hongaars, Duits

Productielanden

Hongarije, Oostenrijk, West-Duitsland

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?