09 20 okt. '24
4955be3d 73cf 44c2 9178 e00d8192facb

Victor Fleming

Gone with the Wind

Editie 1989
238' - 1939 - Oorlog, Drama, Romantisch - Taal: Engels
Regisseur: Victor Fleming Componist: Max Steiner Met: Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Barbara O'Neill
Een filmmonument is jarig. Zoals het hoort moet dat gevierd worden én Hollywood heeft dat dan ook gedaan: de originele negatieven werden gerestaureerd en er werd een nieuwe pellicule van getrokken, waarvan de soundtrack dan maar ineens werd over-geschreven in stereo. Resultaat: wij kunnen 'Gone With the Wind' thans zien zoals we hem nooit eerder hebben ge-zien, dwz niet in de verfletste kleuren van de kopieën die in de jaren zestig werden her-uitgebracht, maar in frisse, 'kleurrijke' kleuren en met een stem van Clark Gable zoals hij die zelf nooit heeft kunnen horen klinken in de bios. 'Gone With the Wind' werd geregisseerd door Victor Fleming, maar de film was in de eerste plaats toch een verwezenlijking van producent David O.Selznick, die er zijn naam mee in de geschiedenisboeken wist te krijgen. Selznick was immers een voorstander van 'de dicta-tuur' van de producent : voor hem was' die de uiteindelijke schepper van een film en hij hield zich dan ook in met àlle deelaspecten - de cast, de muziek, het scenario, de kostuums ... Een visie die in de Europese film nooit veel voet aan de grond heeft gekregen.
'Gone With the Wind' was reeds als boek een grote hit: nog voor het ge-publiceerd werd waren er al 50.000 exemplaren verkocht. 21 maanden lang stond het bovenaan de bestsellerlijst van de New York Times. De schrijfster, Margaret Mitchell ( die in 1949 overleed nadat zij was aangereden door een taxi), werd er op slag beroemd mee. De verfilming zou haar faam bestendigen: terwijl het boek stilaan vergeten is leeft de film opnieuw in jeugdige bloei op. Het Filmgebeuren viert de 50e verjaar-dag van de film met een speciale eenmalige voorstelling. (wp)

Image gallery

4955be3d 73cf 44c2 9178 e00d8192facb
6caebe76 8412 462f be8e 680c14983a86

Generiek

Regisseur

Victor Fleming

Componist

Max Steiner

Met

Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Barbara O'Neill

Scenario

Sidney Howard

Cinematograaf

Ernest Haller

Monteur

Hal C. Kern

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

Gone With the Wind van Margaret Mitchell

Jaar

1939

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?