11 22 okt. '22
258b328b 4467 4aff 8417 7177ed36edc6

Alexander Kluge

Gelegenheitsarbeit einer Sklavin (Part-Time Work of a Domestic Slave)

4de Internationaal Filmgebeuren Gent 91' - 1973 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Alexander Kluge Met: Alexandra Kluge, Franz Bronski, Bion Steinborn
Alexander Kluges film werkt als een onverhoopte bevrijding. GELEGENHEITSARBEIT EINER SKLAVIN is een bewonderenswaardige knappe, gevoelige en dappere film.

"Om zichzelf kinderen te kunnen veroorloven" verdient Roswita Bronski met illegale abortussen de kost voor het gezin, drie kinderen en een stuk onbenul van een echtgenoot, die haar konstant krenkt met haar onbelezenheid, kankert over het kabaal in huis. Wanneer de arts die haar moeilijke gevallen overneemt,. haar kommissie niet uitbetaalt en ze daar na door een kollega bij de politie wordt gemeld, moet zij een baantje nemen bij een chemisch konsern.

Een film die het bewustzijn en de zintuigen opent en scherpt voor-het ervaren van tastbare betrekkingen tussen mensen en de
moeilijkheden in relaties die veranderd, opgelost willen zijn. Je voelt na deze film hoe je te lang roofbouw op je eigen fantasie hebt laten plegen: de lust komt op jezelf een nieuw doel voor ogen te stellen, de moed om je direkter en betrokkener met de werkelijkheid om je bezig te houden.

Dat is ook precies wat Kluges Roswita Bronski probeert, een vrouw die zich met primitieve spontane teit, die alleen te vinden is in vrouwen die iets willen veranderen, van de burgerlijke strijd om de overleven in de politieke strijd stort.

Roswita Bronski zal enkelen een warhoofd overkomen, maar ze belichaamt met haar overgevoelige monstruosoteiten een stap naar Utopia die zonder verwarring niet mogelijk is. Er is in deze film een behoefte naar vrijheid te bespeuren die zo intensief is dat men denkt de sneeuw te kunnen ruiken die Roswita's kinderen door het raam van hun huis zien, een woning vol spanningen en ellende, maar ondanks alles toch een merkwaardige onverstoorbare doorwerkende zekerheid. "Binnen is het warm, buiten is het koud", met deze zin leidt Kluge deze scène in ... Het is duidelijk dat de hardnekkige, waashalzige, eigenzinnige strijd van Roswita Bronski Kluge veel meer interesseert dan bijvoorbeeld het feit dat haar man door haar zijn baantje verliest.
( uit de persmap "Film International" Rotterdam)

Image gallery

9a3e0730 c181 42aa 9b0f c57a672d7844
258b328b 4467 4aff 8417 7177ed36edc6

Generiek

Regisseur

Alexander Kluge

Met

Alexandra Kluge, Franz Bronski, Bion Steinborn

Scenario

Alexander Kluge

Cinematograaf

Thomas Mauch

Monteur

Beate Mainka-Jellinghaus

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1973

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.