09 20 okt. '24
Ae21a962 ff78 4b1f a192 608528cc7255

Souleymane Cissé

Finye (Le Vent)

Editie 1983
100' - 1982 - Drama - Taal: Bambaars
Regisseur: Souleymane Cissé Met: Fousseyni Sissoko, Goundo Guissé, Balla Moussa Keita
BIOGRAFISCHE NOTA
Souleymane Cissé (1940) studeerde film in Moskou aan de WGIK, waar hij tussen 1965 en 1968 drie kortfilms maakte. Nadat hij in de periode dat hij voor het Ministerie voor Voorlichting in Mali werkte ruim dertig films had gedraaid, maakte hij in 1972 een middellange speelfilm, die werd gevolgd door vier langspeelfilms waaronder zijn bekendste, BAARA (1978).

Finye - Le Vent
Souleymane Cissé's jongste film FINYE (DE WIND) is verankerd in het huidige Mali en in het dagelijkse leven van zijn hoofdstad Bamako. Cissé doet een met Romeo & Juliet verwante love story uit de doeken tussen twee tieners. Batrou, de dochter van een steenrijke en gekorrumpeerde gouverneur die de stad terrorizeert is verliefd op Ba, de kleinzoon van een oude en verarmde smid Kansié, de inkarnatie van het traditionele Mali. De militaire gouverneur Sangare is zowat de vertegenwoordiger van de nieuwe elite, die zich met man en macht aan het bewind vastklampt, geen woord kritiek kan verdragen en elke vorm van oppositie meedogenloos de kop indrukt. Studentenonlusten barsten los in het stadje wanneer blijkt dat de examenuitslagen vervalst zijn. Ook Ba en Batrou nemen aan de betoging deel; ze worden aangehouden en ervaren nu aan den lijve wat een gevangenis is… Cissé brengt een dubbele generatiekloof in beeld; de breuk tussen de jongeren (Batrou) en hun ouders (de militaire gouverneur) en de kloof tussen oude tradities en het huidige, moderne schrikbewind, de macht van het geweer. Het machteloze, innemende charisma van het oude dorpshoofd kontra het brute geweld van de machthebbers is door Cissé knap getekend. Misschien dat daarom het exotische FINYE met een vleugje nostalgie is omhangen.

FINYE brengt in de eerste plaats een kritische reflektie op het Mali van vandaag. De rol van het onderwijs in een ontwikkelingsland, de jeugd die in zogenaamde "bevrijdende" verdovende middelen vlucht, het onbegrip dat er heerst tussen Ba en zijn grootvader, een voormalig dorpshoofd, die op zijn charisma blijft vertrouwen niettegenstaande het veranderde tijdsbeeld, het overal sluimerend geweld ten gevolge van het aanslepende sociale onrecht, het gewelddadige optreden van de ordestrijdkrachten tijdens de studentenbetogingen, enz. FINYE is een moedige film, een levensecht portret van de krisissituatie waarin Mali zich momenteel bevindt samen met nog tal van andere landen. Cissé bezigt een bronheldere en sobere filmtaal met een lyrische en tikkeltje epische tonaliteit en zegt de dingen onverbloemd. Het immense sukses dat FINYE in Bamako te beurt viel was voor hem een prachtige beloning. FINYE, in het nederlands "de wind" als het metaforisch aangeduide natuur- en hemelse element waarop gehoopt wordt om al het slechte in één klap weg te vegen, rijfde in 1982 ook de Grote Prijs binnen van het festival van de Afrikaanse film in Carthago.

Image gallery

2447d408 c0d7 4c09 8eab 7ddd731cb540
Ae21a962 ff78 4b1f a192 608528cc7255

Generiek

Regisseur

Souleymane Cissé

Met

Fousseyni Sissoko, Goundo Guissé, Balla Moussa Keita

Scenario

Souleymane Cissé

Cinematograaf

Étienne Carton de Grammont

Monteur

Andrée Davanture

Producent

Souleymane Cissé

Meer informatie

Taal

Bambaars

Productielanden

Mali

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?