09 20 okt. '24
9d5cede6 2fa9 4ef4 be66 034968125ead

Werner Herzog

Fata Morgana

76' - 1971 - Drama, Komedie, Documentaire - Taal: Duits
Regisseur: Werner Herzog Componist: Blind Faith, The Third Ear Band Met: Lotte Eisner

Werner Herzog is zonder meer een der meest miskende en geniaalste jonge Duitse filmers. Enkele van zijn werken: Lebenszeichen, Auch zwerge haben klein angefangen. De steilste eskalatie van Herzogs filmies kunnen en eksistentiele wanhoop laat echter zijn Fata Morgana zien: in kleuren, vlakke kleuren wederom, goeddeels opgenomen in de Sahara, geen speelfilm maar een elegie over de menselijke situatie in drie visionaire delen met konmentaarstem: de schepping (De kommentaarstem hiervan, het scheppingsverhaal van de Guatamala-indianen werd gesproken door Lotte Eisner). Het paradijs; en de gouden eeuw (met kommentaren geschreven door Herzog).

Het is een groot werk, waarin uit de door de cameraman Schmidt-Reitwein, ongelooflijk knappe gefilmde woestijnlandschappen, woestijndorpjes, mensen, prikkeldraad, kadavers van grote dieren, petroleumvaten vuur, "civilisatie"-afval en luchtspiegelingen een uiterst trieste evokatie onstaat van de mislukking van de mensen op aarde.
Fata Morgana heeft Herzog 4 Jaar beziggehouden, en hem en zijn filmploeg veel kracht gekost door gevangenschap en ziekte in Afrika. Het resultaat is evenredig naar de inspanning.

Werner Herzog is 28 en lijkt zonder leeftijd: een lange, nogal knappe man met een jong gezicht, maar met ogen die veel hebben gezien en voortdurend hun best doen voor niets terug te schrikken. Hij heeft ook een kalme, zachte stem, maar zijn films schreeuwen het soms uit van ontzetting. Spreken over zijn films doet hij niet graag. Een vreemde eis, en treffend verwoord. Hier dan toch maar een paar feitelijke dingen over Werner Herzog, geen 'gerucht' maar een bezeten jonge filmer uit Duitsland, die “alleen bij toeval” in München werd geboren, daar 10 jaar geleden eindeksamen deed, en 12 jaar geleden als autodidact begon te filmen.
Hij wil zich op geen andere wijze uitdrukken, en denkt dat hij het ook niet zou kunnen. Hij heeft veel gereisd. Om zijn korte films en speelfilms in eigen produktie te kunnen zetten en financieren werkte hij 's nachts als lasser in een metaalfabriek. Hij heeft sedert '63 vijf korte films en drie lange geschreven, geproduceerd, geregisseerd en zich ingrijpend bemoeid met de montage en de muziek.

Image gallery

9d5cede6 2fa9 4ef4 be66 034968125ead
Ad6ee550 54d4 4e8b a1fc d8eb867149fc

Generiek

Regisseur

Werner Herzog

Componist

Blind Faith, The Third Ear Band

Met

Lotte Eisner

Scenario

Werner Herzog

Cinematograaf

Jörg Schmidt-Reitwein

Productiebedrijven

Werner Herzog Filmproduktion

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1971

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?