Jesus Diaz

En tierra de Sandino

Regisseur Jesus Diaz
Editie 1981
70' - 1980 - Documentaire

Deze film werd vertoond in double bill met EL SALVADOR: REVOLUTIE OF DOOD.

JESUS DIAZ
Een oud vertegenwoordiger in geneesmiddelen, maar was "barbados" vanaf 1956. Auteur van meerdere toneelstukken en draaiboeken. Vanaf 1975 kineast van een tiental documentaires o.a. CAMBIAR LA VIDA ('75), CANCION DE PUERTO-RICO ('76), REPORTAJE EN LAGOS ('77), BENIN: UNA NACION AFRICANA ('77), 55 HERMANOS ('78). Werkte ook mee aan LA SEXTA PARTE DEL MUNDO ('77) van Julio Garcia Espinosa.

In enkele episoden toont EN TIERRA DE SANDINO de betekenis van de revolutie voor de inwoners van Nicaragua; hun vreugde over de behaalde zege, het verdriet over de dood van een gevallen revolutionair, de bewustwording van eenvoudige landbouwarbeiders en de vreugde van de kinderen, die begonnen zijn
te leren. Centraal-Amerika blijft dus een belangrijk filmthema, de films erover worden talrijker. De Cubaan Jesus Diaz heeft een indrukwekkend werk afgeleverd, EN TIERRA DE SANDiNO. Net als Santiago Alvarez de belangrijkste dokumentarist uit Cuba - gebruikt hij een metafoor als esthetische onderstreping en symbolische verduidelijking: de krater van een vulkaan, waarin het helrood borrelt. Vervolgens komen er drie geschiedenissen: revolutionairen die onderscheiden worden, en één die begraven wordt; het zelfbewustzijn van de landbouwarbeiders, die tussen komen in het gesprek tussen filmers en een plantageeigenaar/rentmeester. De manier waarop de arbeiders argumenteren is indrukwekkend. Zij gebruiken de eerste de beste gelegenheid om hun uitbuiter hun mening te zeggen, en hun gedurende jaren opgekropte haat uit te drukken. Tenslotte is er het portret van een Cubaanse onderwijzeres, die deelneemt aan de Alfabetisatie-kampagne, met haar problemen, met de reacties van de bevolking en de kinderen, die ze onderwijst.

Generiek

Regisseur

Jesus Diaz

Cinematograaf

Adriano Moreno, Guillermo Centeno

Monteur

Justo Vega

Meer informatie

Productielanden

Nicaragua, Cuba

Jaar

1980