09 20 okt. '24
Df8eea3b a7f0 4654 985d f10c519414ec

Steven Spielberg

E.T. the Extra-Terrestrial

Editie 1990
115' - 1982 - Sciencefiction, Familiefilm, Avontuur - Taal: Engels
Regisseur: Steven Spielberg Componist: John Williams Met: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Het nieuwe kassucces van Spielberg, E.T., is een mirakel van een film. Als een amusement dat de toeschouwers in verrukking brengt zoals weinig Hollywoodprenten dat sinds de klassieker The Wizard of Oz hebben gedaan, is deze film al even zeldzaam als de komst van het buitenaardse wezentje dat erin wordt gevierd. Zelden ook werd er zo'n kristalheldere film gemaakt met zoveel lagen, die op zoveel verschillende manieren kan worden geapprecieerd en bewonderd. Als een lyrische science­fiction fantasie maar ook als een sprookje voor de computergeneratie. Als een fabel over de onverdraagzaamheid van de volwassenen en de grootmoedigheid van kinderen. Als een betoverend, fabelachtig avontuur en als een virtuoze les in aller­geraffineerdste filmtechniek.

Maar vooral ook als een wonderlijk emotionele belevenis. En dit allemaal rond het verhaal van een eenzaam, vaderloos jongetje dat zich ontfermt over een weerloos, zwak buitenaards wezentje dat voor de buitenstaander eerder afstotelijk is. Dit imaginair schepseltje, een kikvors­achtig wezen met grijsgroene viervingerige handen, een gezwollen buikje, een wat ineengedrukte kop met ver uit elkaar staande ogen en de huid van gedroogde vijgen heeft de meest verpletterende carrière gemaakt die een debutant in de filmindustrie ooit kende. E.T. begint met een feestelijk fonkelend ruimteschip dat tegen de blauw-zwarte Walt Disney-hemel neerdaalt in een bos op een heuvel boven een typisch Californische voorstad... (Knack, 8.12.82)

Image gallery

980ce4a0 9438 4633 9c0f 98e5dc85868e
Df8eea3b a7f0 4654 985d f10c519414ec

Generiek

Regisseur

Steven Spielberg

Componist

John Williams

Met

Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Scenario

Melissa Mathison

Cinematograaf

Allen Daviau

Monteur

Carol Littleton

Producent

Steven Spielberg, Kathleen Kennedy

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1982

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?