09 20 okt. '24
Da55f26d 6b44 4a7c 93ad 81c000bef1a2

Hans W. Geissendörfer

Die Wildente (The Wild Duck)

100' - 1976 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Hans W. Geissendörfer Componist: Niels Janette Walen Met: Bruno Ganz, Peter Kern, Anne Bennent
DIE WILDENTE is gebazeerd op een van de mooiste en meest bewogen toneelstukken uit de Westerse literatuur: het stuk van Hendrik Ibsen. Geissendörfer maakte er een film van die door het toneel niet zou kunnen nagemaakt worden: hij laat de gevoelens
van een meisje van twaalf zien.

Hedwig is twaalf jaar en kent in de wereld slechts haar ouders en de mensen die haar omringen. De volwassenen rondom haar vluchten voortdurend weg uit de realitiet en scheppen steeds maar een wereld van illuzie en dromen. Ze zullen de jonge Hedwig voor voldongen feiten stellen. "De moderne samenleving is geen samenleving van menselijke wezens. Het is gewoon een samenleving van mensen", zei Hendrik lbsen, in verband met DIE WILDENTE.

Geissendörfer zelf heeft het stuk gelezen toen hij 13 of 14 jaar was, en onmiddellijk was hij in de ban door het verhaal van Hedwig. Hij kon zich volledig identificeren met haar situatie en het is een aparte ervaring zo dicht in het leven iets te kunnen meemaken in de literatuur. Het verhaal van "De Wilde Eend" heeft hem nooit meer verlaten. Geissendörfer vond het echter wenselijk een beetje te wachten met de verfilming: wanneer een stuk zo diepe sporen nalaat in een mens zijn geweten en gevoel, is het geen gemakkelijke zaak, zoals men op het eerste gezicht zou denken, dat gevoel om te zetten, hier in een film.

Ibsen heeft onbetwisbaar een stuk geschreven met moralistische achtergrond en het is ook zo dat de sociaal-kulturele achtergrond ook belangrijk is, maar Geissendörfer spitst zijn aandacht op de personages en hun karakter. Voor Geissendörfer is het trouwens onbegonnen werk een treffelijke analyze te maken van DIE WILDENTE zonder de karakters te kennen: het zijn die die de problematie blijven leggen en feitelijk heel het stuk motiveren. Dat DIE WILDENTE voor toneel geschreven is, is een toevoeging en een tijdsgebonden feit. Voor Geissendörfer was dat alleen een bijkomende uitdaging om zijn film toch te maken. Hij heeft zeker geen gefilmd toneel gemaakt. Hij heeft gewoon toneelbronnen gebruikt, maar totaal omgewerkt om er een film te kunnen mee maken.

Image gallery

Da55f26d 6b44 4a7c 93ad 81c000bef1a2
D26cfd49 efe6 4d20 8e77 b28bae48d6cd

Generiek

Regisseur

Hans W. Geissendörfer

Componist

Niels Janette Walen

Met

Bruno Ganz, Peter Kern, Anne Bennent

Scenario

Hans W. Geissendörfer

Cinematograaf

Robby Müller

Monteur

Jutta Brandstaedter

Producent

Bernd Eichinger

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oostenrijk, West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"Die Wildente" (Henrik Ibsen)

Jaar

1976

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?