09 20 okt. '24
8bb9809d a657 4a46 b867 1081bc2eca5e

Peter Handke

Die linkshändige Frau (The Left-Handed Woman)

119' - 1977 - Drama - Taal: Duits, Frans
Regisseur: Peter Handke Componist: Uli Winkler Met: Edith Clever, Markus Mühleisen, Bruno Ganz
Zonder de minste reden, zonder wroeging en zonder enige verwijten beslist een vrouw aan haar man te vragen dat hij haar zou verlaten, en haar alleen achterlaten met haar kind. Zij doet dit gewoon zo, in een vlaag van, ja, van luciditeit. Ze heeft geen uitleg, en voor zover die er toch zou zijn, is ze niet van plan die prijs te geven. Daar staat ze dan, die vrouw: ze is voortaan "vrij". Dit woord wordt op geen enkel moment uitgesproken, wellicht wordt er niet eens aan gedacht, maar toch mag men aannemen dat ze "vrij" is. Maar wat houdt deze "vrijheid" in? Wat gaat er gebeuren? Hoe zit het nu en hoe wordt het later? Het wordt een serieus stukje aanpassen in de eerste tijd. Hoe leeft men zonder stelregels, zonder vormelijkheden, zonder doel als het ware? Het wordt bijna een terugkeer naar de kinderjaren.

Met een onthutsende eenvoud en een ongeëvenaard lakonisme weet Peter Handke aan de meest alledaagse handelingen een bijna universele tragiek te verlenen. Men kan de film ook op een meer intieme manier beschouwen en interpreteren: het besluit van de vrouw "om te breken" haar doelbewuste keuze om alleen en eenzaam te gaan leven zijn misschien het begin van een nieuwe vorm van spirituele levensopvatting… . Peter Handke is een van de beroemdste toneelauteurs van het hedendaagse Duitsland. Zijn stukken PUBLIKUMBESCHIMPFUNG, KASPAR en vooral DER RITT UEBER DEN BODENSEE kenden een wereldverspreide audiëntie en maakten hem samen met Arrabal tot een van de meest gespeelde auteurs in de progressieve teaters. DIE LINKSHANDIGE FRAU is zijn eerste speelfilm en hij werd opgenomen in het Westen van Parijs, daar waar het platteland, de hypermoderne sattelietsteden en de achtergelaten en vervallen bidonsvilles samenkomen. Met dit dekor weet Handke een zeer bevreemdende sfeer op te roepen die de kijker echter nog meer perplex achterlaat wanneer op de eindgeneriek een citaat van Vlado Kristl verschijnt: "hebt u niet opgemerkt dat er slechts plaats is voor diegene die zijn plaats meebrengt". Als officiële Duitse inzending op het Festival van Cannes is DIE LINKSHANDIGE FRAU een van de vedettefilms van dit seizoen geworden.

Image gallery

534444d5 e1ed 429a a796 a50683bf7e6b
8bb9809d a657 4a46 b867 1081bc2eca5e
8d139973 34ca 447d 8ca9 310959c8010f
De25ed63 b691 4fbe ab09 5e2243167012

Generiek

Regisseur

Peter Handke

Componist

Uli Winkler

Met

Edith Clever, Markus Mühleisen, Bruno Ganz

Scenario

Peter Handke

Cinematograaf

Robby Müller

Monteur

Peter Przygodda

Producent

Wim Wenders, Joachim von Mengershausen

Meer informatie

Taal

Duits, Frans

Productielanden

West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"Die linkshändige Frau" (Peter Handke)

Jaar

1977

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?