09 20 okt. '24
246373fd 2937 47b0 8cb7 ab085aaa8951

Milan Muchna

Devet kruhu pekla (Nine circles of hell)

Editie 1989
88' - 1987 - Oorlog, Drama, Romantisch - Taal: Tsjechisch
Regisseur: Milan Muchna Met: Milan Knazko, Oum Savanny, Nov Chandary, Kjeta Fialova, Jan Schmidt
'The Killing Fields', maar dan op-genomen in Cambodja - of juister Kampuchea - en met heel wat minder geld. Technisch kan de film zijn tegenvoeter dus maar moeilijk evenaren maar hij heeft het enorme voordeel van de lokaties : heel wat scenes werden opgenomen tussen de echte puinen zoals ze werden 'geschapen' door de moordende Khmer Rouge. Bovendien dankt hij zijn bestaan aan een toch wel vreemde coproductie tussen Tsjechoslowakije - een land met een regime dat niet bepaald een voorvechter van mensenrechten kan worden genoemd - en Kampuchea, een land dat graag van het Khmer-trauma verlost wil worden. Deze achtergrond maakt van deze film een merkwaardig 'curio-sum' dat het vooral moet hebben van zijn goede intenties. Het verhaal is nogal conventioneel : een Tsjechische dokter, Tomas, die al lang in het land werkt is intiem bevriend met de mooie Khema, die afkomstig is van een familie van welgestelde intellectuelen. Ondanks de achterdocht van haar broer, die actief is bij de ondergrondse Khmer Rouge, trouwen zij. Een poos later valt het regime van Lon Nol en de Khmers nemen over. Al snel nemen de gebeurtenissen een dramatische wending. Heel Pnom Penh wordt ontruimd en Tomas moet ten langen leste het land verlaten zonder erin te slagen zijn (ondertussen) zwangere vrouw mee te nemen. Wanneer hij enkele jaren later, na de val van de Khmer, terugkeert naar Kampuchea vindt hij alleen nog zijn kleine dochter.
Deze film mist dus wel een beetje de intensiteit van 'The Killing Fields' maar is bij tijden toch wel huiveringwekkend in enkele massascènes en door de aard der gebeurtenissen zelf - voor de film hebben stellig heel wat mensen gewoon overgedaan wat ze eerder hebben meegemaakt. (wp)

Image gallery

246373fd 2937 47b0 8cb7 ab085aaa8951
9636fcd5 f7e7 49e0 ac83 29971d34be55

Generiek

Regisseur

Milan Muchna

Met

Milan Knazko, Oum Savanny, Nov Chandary, Kjeta Fialova, Jan Schmidt

Scenario

Alexander Cukes

Cinematograaf

Peter Hodja

Monteur

Dalibor Lipský

Meer informatie

Taal

Tsjechisch

Productielanden

Cambodja, Tsjecho-Slowakije

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?