08 19 okt. '24
785cb5ef ba4b 4891 b2d7 1b43695d8350

Jörg Graser

Der Mond ist nur a nackerte Kugel (The moon's only a naked ball)

Editie 1989
113' - 1981 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Jörg Graser Componist: Peer Raben Met: Elisabeth Stepanek, Sigfrit Steiner, Peter Turrini, Frans Xaver Kroetz, Karl Friedrich
Deze film met de wat bizarre titel maakte deel uit van wat men de 'Beierse School' is gaan noemen, met film-makers als Fassbinder, Martin Sperr, Franz Xaver Kroetz en Peter Turrini. Het is dus helemaal niet toevallig dat de laatste twee namen ook figureren in de generiek van deze film, die Jörg Grasers debuut was en die, tot verontwaardiging van velen in Duitsland destijds werd geweigerd voor het Berlijnse Film Festival. De titel is afkomstig van een televisie uitzending over de de eerste mensen op de maan. Je zou de film kunnen situeren in de buurt van Peter Fleischmanns 'Jagdszenen aus Nieder-Bayern'. Ditmaal is de plaats van de handeling een bouwvallige boerderij in Neder-Beieren en de hoofdfiguur is een schuwe, teruggetrokken en ongeletterde 18-jarige stief-dochter van een teruggetrokken boer, die ernaar verlangt eindelijk eens iets van de buitenwereld te zien. Anni werkt dag en nacht op de boerderij en de oude man is dus meer afhankelijk van haar dan zij van hem. Op zekere dag arriveert Vitus, een vrachtwagenchauffeur die zo zijn eigen communicatie-problemen heeft. Zijn wat onhandige vraag om haar hand stuit op verzet van de stiefvader. De aantrekking en de uitdaging zijn voor het onervaren meisje evenwel te groot. Zij beleeft haar eerste seksuele ervaring, trouwt en verlaat de boerderij en bloeit vervolgens tot een volwassen vrouw en een bewust individu eens ze beseft dat het leven haar verantwoordelijkheid en zelfverzekering biedt. Maar haar nieuwe job in een worstenfabriek en het vooruitzicht op kinderen beloven maar weinig echte verandering in haar leven -integendeel : het leven zou wel eens moeilijker kunnen worden. Zij keert terug naar de boerderij en treft haar oude stiefvader aan die nog slechts vegetatief leeft. Het huishouden en het gebouw zijn er slecht aan toe. Maar in hem groeit een besef dat hij het leven van zijn erfgenamen kan verzwaren door gewoon in leven te blijven. Dat geeft hem een nieuw elan ... (persmap)

Image gallery

785cb5ef ba4b 4891 b2d7 1b43695d8350
368ad629 bff4 42e5 a522 507511691076

Generiek

Regisseur

Jörg Graser

Componist

Peer Raben

Met

Elisabeth Stepanek, Sigfrit Steiner, Peter Turrini, Frans Xaver Kroetz, Karl Friedrich

Scenario

Jörg Graser

Cinematograaf

Kurt Weber

Monteur

Dorothee Maass

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?