08 19 okt. '24
06f505b7 614c 498b bd5b 4539ede3cf9e

Vincent Rouffaer

De Kollega's maken de brug!

Editie 1988
96' - 1988 - Komedie - Taal: Nederlands
Regisseur: Vincent Rouffaer Componist: Brian Clifton Met: Bob Van der Veken, Jaak Van Assche, Tuur De Weert

Op 15 maart 1976 creëerde het Mechels Miniatuurtheater het toneelstuk De Kollega's van Jan Matterne. Het stuk bestond uit twee delen : 'Den Buro' en 'Het Feest·. Ongeveer 87.000 mensen woonden de voorstellingen bij. Daarna kwam er het televisiefeuilleton: het werd een record-succes: 39 afleveringen met record-kijkcijfers. En nu is er de bioskoopfilm. Vlaanderen heeft nood aan een film in het tragikomische genre met een grote herkenbaarheid. De mengeling van humor en de ernstige kantjes van het leven geeft aan De Kollega's maken de brug een universeel karakter dat elke andere Vlaamse film zal overtreffen.

Een onooglijke afdeling van het prestigieuze ministerie van Binnenlandse Zaken huist, wat verloren, in een aftands gebouw ergens in de hoofdstad. Enkel ingewijden, en dat zijn er niet veel, weten welke onbeduidende dossiers daar behandeld worden. Over bemand is de afdeling ook al niet, maar er is wèl een directeur, een zekere Paul Tienpondt, een gegoede heer die op zijn pensioen zit te wachten. Philemon Persez gaat gebukt onder de graad van dienstchef, Bonaventuur Verastenhoven trekt zijn plan als onderbureauchef. Jean De Pesser voelt zich als opsteller onrechtvaardig ondergewaardeerd en Gilbert Van Hie is nog altijd de klerk omdat hij nooit een examen heeft willen afleggen. Er moet iemand de laagste graad vertegenwoordigen en dat is Jomme Dockx, de classificeerder. Geen directeur zonder een secretaresse: Karolijn Van Kersbeke en geen kantoor zonder een typiste: Betty Bossé. In de gang naast de lift staat een tafeltje en daar huist Jilaire Baconfoy, de bode, of ‘Ie huissier’, want hij spreekt graag Frans. Het wordt 10 november. Tussen zondag 9 en wapenstilstanddag 11 november wordt een vrije dag ingelast. Baconfoy is sluw genoeg om te weten dat de nota die hij op het bureau van Persez heeft gelegd waarschijnlijk niet door betrokkene zal worden gelezen en dat de kollega's er die maandag dus zullen zijn. Die morgen nemen de kollega 's thuis afscheid om te gaan 'werken'. En het duurt een tijdje voor zij in de gaten krijgen dat het gebouw op de andere verdiepingen leeg is. Wanneer de nota aan het licht komt is het te laat ...
(persmap)

Image gallery

06f505b7 614c 498b bd5b 4539ede3cf9e
3fa6073e 9b65 4596 ab32 0d6c97d25857

Generiek

Regisseur

Vincent Rouffaer

Componist

Brian Clifton

Met

Bob Van der Veken, Jaak Van Assche, Tuur De Weert

Scenario

Jan Matterne

Cinematograaf

Michel Van Laer

Monteur

Henri Erismann

Producent

Manu Verreth, Ralf Boumans

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

België

Jaar

1988

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?