8d9ca3e3 a9cf 44c9 a2d4 4c6810f580aa

Fons Rademakers

De dans van de reiger

Regisseur Fons Rademakers Met Gunnel Lindblom, Jean Desailly, Van Doude
92' - 1966 - Drama - Taal: Nederlands

Deze film behandelt een crisis iIn het huwelijk van Edward en Elena, die haar hoogtepunt bereikt tijdens een vakantie van het Hollandse echtpaar aan de Adriatische kust. Edward weigert aanvankelijk iedere vorm van toenadering. Hij zit zwijgend en nors in een donker pak en uit de zon te broeden over de ontrouw van zijn vrouw die hem onlangs nog op een carnavalsfeest heeft bedrogen met een matroos. En verder plagen hem jeugdherinneringen aan erotische verkleedspelletjes van zijn ouders waarvan hij als kind getuige is geweest

Zittend op het zonneterras van zijn dure buitenverblijf lukt het hem niet mee te doen met de andere gasten, die de rituele paringsdans van de reigers voor hem imiteren. Niets brengt hem uit zijn duister evenwicht van zelfkweller. Voor hem betekent zelfmoord zo niet een uitweg uit de huwelijksproblemen, dan toch een voldoende wraakneming op zijn overspelige vrouw. Dit gruwelijke spel dat niettemin door veel zwarte humor op een sombere manier komisch is heeft Rademakers geïnspireerd tot een van zijn beste films.

De pers was overwegend tevreden met het experiment. Een criticus vond de kracht van de film liggen in de bizarre en verrassende situaties en dialogen. Een ander sprak over de humor van het absurde en had bewondering voor de onnadrukkelijkheid waarmee gespeeld en gesproken werd. (Charles Boost)

Image gallery

A85bb6a3 e3ac 457f b906 0b23dc709edd
8d9ca3e3 a9cf 44c9 a2d4 4c6810f580aa

Generiek

Regisseur

Fons Rademakers

Met

Gunnel Lindblom, Jean Desailly, Van Doude

Scenario

Hugo Claus

Cinematograaf

Sacha Vierny

Monteur

Dick van der Meer

Producent

Fons Rademakers

Niet-originele muziek

Jurriaan Andriessen

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

West-Duitsland

Scenario gebaseerd op

"De dans van de reiger" (Hugo Claus)

Jaar

1966