09 20 okt. '24
A5367dd2 50e3 4129 998f 35ec89c7ab79

Robert Wiene

Das Cabinet des Dr. Caligari (The Cabinet of Dr. Caligari)

67' - 1920 - Mysterie, Horror, Thriller - Taal: Duits
Regisseur: Robert Wiene Met: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher

De film die beschouwd wordt als de grondlegger van het Duits expressionisme in de kinema. De ganse film wordt gekenmerkt door de misvormde dekors, zoals deze gedacht kunnen worden door de zieke geest van een krankzinnige. Het verhaal is overbekend. Dr. Caligari is een kermisartiest die pozeert met zijn sonambule Cesare, die de gave heeft in de toekomst te kunnen zien. Wat echter opvallend is, is het feit dat alle personen die met hem in kontakt komen kort daarna sterven. Het is een film zonder één zwak punt en met vele onvergetelijke momenten. (Willy Magiels)

Het klassieke voorbeeld van de Duitse expressionistische film. Een film op eenzame hoogte, wat zeker niet in de laatste plaats te danken is aan de fantastische dekors. Fantastisch ook de wijze, waarop het engagement van de scenarioschrijvers is verdoezeld. Het waren beide overtuigde pacifisten die de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog niet los konden zien van de macht die de staat bezit over zijn onderhorigen. Zij symbolizeerden hun opstand tegen de autoriteit in een scenario, dat de ontmaskering behelst van de sinistere magiër Caligari. Deze heeft een hypnotische macht over zijn medium Cesare dat wil los de mmorden waartoe zijn meester hem opdracht geeft uitvoert. In de min of meer geordende samenleving van het Noordduitse stadje Holstenwall, waar Caligari met zijn medium op de markt staat, zaait hij dood en verderf. De student Francis weet het raadsel van de magiër te ontsluieren. Hij volgt het medium dat inmiddels het meisje van Francis heeft ontvoerd naar een krankzinnigengesticht en ontdekt tot zijn ontzetting dat Caligari de alomgewaardeerde direkteur van deze inrichting is. Het moet de regisseur zijn geweest die de zeggingskracht van dit verhaal in het tegendeel heeft doen verkeren door een raamvertelling te konstrueren, waaruit blijkt dat de hele geschiedenis zich afspeelt in de fantazie van Francis die aldus krankzinnig wordt verklaard!

Image gallery

A5367dd2 50e3 4129 998f 35ec89c7ab79
8d563b25 730c 4277 8eaa 31bd1a50cd10

Generiek

Regisseur

Robert Wiene

Met

Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher

Scenario

Carl Mayer, Hans Janowitz

Cinematograaf

Willy Hameister

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Duitsland

Jaar

1920

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?