09 20 okt. '24
35710bde c911 4306 a4f0 3bc3de5b2dd4

Robert Mugge

Cool Runnings: The Reggae Movie

Editie 1984
105' - 1983 - Muziek/Musical - Taal: Engels
Regisseur: Robert Mugge Met: Rita Marley, Gregory Isaacs, Gil Scott-Heron, Ziggy Marley

COOL RUNNINGS is een reportage van het Reggae Sunsplash festival 1983 gehouden in Montego Bay, Jamaïca. Robert Mugge capteerde uitzonderlijke optredens van Rita Marley, Gregory Isaacs, nogmaals Scott-Heron en Third World. De film bevat ook het eerste publiek optreden sinds 19 jaar van de Skatalites, wier Guns of Navarone één van de eerste opnamen was die de aandacht vestigde op de Jamaïcaanse muziek. Op grond van zijn vorige films zou dit weleens een mijlpaal in de documentaire over de reggae-muziek kunnen worden. COOL RUNNINGS is tussen haakjes de huidige groet tussen reggae-broers.
(Brochure London Film Festival 1983)

Background: Reggae Sunsplash 1978 - opgevat als een promotie om toeristen buiten seizoen naar Jamaïca te lokken. Zes jaar later . . . en het is één van de succesrijke jaarlijkse promoties gebleken die de Caraiben ooit heeft gekend. In al die jaren zijn fans komen toestromen uit Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Europa, het Verre Oosten, Australië, Afrika en andere Caraibische eilanden. Uit een gesprek met de mensen achter Sunsplash blijkt dat het aanvankelijk erg moeilijk van de grond kwam. "Het zal nooit lukken", zeiden de ouderen, toen de vier jongens die hun bedrijf Synenergy noemden, aankondigden dat ze jaarlijks een reggae-festival zouden organiseren. Reggae is een golf, zeiden anderen. Je kunt geen jaarlijks muziekfestival bouwen op een rage. Synernergy hield vol: het moet slagen. "Reggae houdt iedereen in zijn greep". En daarnaast was er een thuismarkt voor een goed, sterk aanbod van reggae-muziek. Ze konden rekenen op plaatselijke steun, zelfs wanneer de toeristen niet in grote getallen zouden opdagen. Zij die getuige waren van die eerste Reggae Sunsplash zijn het erover eens dat er nooit tevoren zo'n happening van reggae-muziek was geweest. Intussen is Reggae Sunsplash een begrip geworden in tientallen landen over de hele wereld.
(Kataloog Filmfestival Antwerpen 1984)

Image gallery

35710bde c911 4306 a4f0 3bc3de5b2dd4
A2b6dbf5 2c5f 441d 8669 b6503e18890d

Generiek

Regisseur

Robert Mugge

Met

Rita Marley, Gregory Isaacs, Gil Scott-Heron, Ziggy Marley

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Jamaica

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?