11 22 okt. '22
4b90ec0f a68d 417a b7f3 8054fa6fac92

Jean Rouch

Cocorico Monsieur Poulet

3de Internationaal Filmgebeuren Gent 93' - 1974 - Komedie - Taal: Frans
Regisseur: Jean Rouch Componist: Tallou Mouzourane Met: Damouré Zika, Lam Ibrahim Dia, Tallou Mouzourane

Deze tekst is weergegeven zoals oorspronkelijk neergeschreven in de festivalbrochure en bevat gedateerde visies op de samenleving, die mogelijk als kwetsend en problematisch ervaren kunnen worden. Als organisatie die inzet op diversiteit en tolerantie in de maatschappij staan wij niet achter de visies in onderstaande tekst. Het weergeven van de oorspronkelijke teksten kadert in de bredere archiefvisie van Film Fest Gent die de geschiedenis van het festival authentiek tracht weer te geven. Heb je een vraag of melding voor onze redactie? Mail dan naar info@filmfestival.be.

Cocorico is een film die feitelijk iedereen zou moeten zien. Het verhaal na vertellen is niet zo moeilijk maar toch zeer misleidend. Niet het verhaal maat de geestestoestand van de mensen die de film gemaakt hebben is van belang. Een geestestoestand die wij, “beschaafde” westerlingen sinds eeuwen verloren hebben.

Het is een verdomd plezierige prent die in Westerse ogen als een vloek moet aankomen omdat de “onbeschaafde” zwarte nog lekker en onbezorgd leven kan, de Westerse gewoonten naar zijn hand zet om er profijt uit te trekken, ze anders buitentrapt en in de grond van een vrijheid genieten kan waar je versteld zou van staan. Deze prent wordt het lachsuskes van het Filmgebeuren. Niettemin is het een politieke film. Hij legt het neo-kolonialisme bloot op een pertinentere manier dan veel geëngageerde films.

Image gallery

C70da993 9fbc 4017 afa8 a472f85f4213
4b90ec0f a68d 417a b7f3 8054fa6fac92

Generiek

Regisseur

Jean Rouch

Componist

Tallou Mouzourane

Met

Damouré Zika, Lam Ibrahim Dia, Tallou Mouzourane

Cinematograaf

Jean Rouch

Monteur

Christine Lefort

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1974

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.