09 20 okt. '24
01f7505f 370c 4391 bcf1 efda199640bd

Giovanni Pastrone

Cabiria

Editie 1988
130' - 1914 - Oorlog, Historisch, Drama, Avontuur - Taal: Italiaans
Regisseur: Giovanni Pastrone Componist: Ildebrando Pizzetti Met: Lidia Quaranta, Teresa Marangoni, Dante Testa

Het jaar 1912 betekent voor de Italiaanse film het begin van de grote periode van de «peplums», of «colossi». Quo Vadis opende de reeks, Cabiria zou het hoogtepunt worden. De film opende met veel succes in Rome en trok vervolgens door de hele wereld als een meesterwerk van de stille film.
In heel wat opzichten is Cabiria een uitzonderlijke film: zijn ingenieuze techniek (met o.m. echte decorconstructies i.p.v. de destijds gebruikte 'trompe-l 'oeil'), zijn imposante en uitermate verzorgde design, het bijzonder intelligent gebruik van kunstlicht, het camerawerk met panoramische shots en 'travellings', de massale rolbezetting die zeer realistisch wordt aangewend en zijn operastijl zijn werkelijk uniek voor de periode. De film heeft een breed uitgesmeerde vertelstijl, even monumentaal als zijn decors en ademt in zijn totaliteit een geest uit die we later in het fascistische Italië van Mussolini in banalere gedaante zouden terugvinden. Het is overigens niet toevallig dat de scenarist van de film, Gabriele d 'Annunzio, later de grote auteur van het fascisme zou worden. Pastrone end 'Annunzio zochten hun inspiratie in het boek Cartaginein fiamme (Carthago in vlammen) van Emilio Salgari, in Flauberts Sa/amboen in de historische romances van de 19° Eeuw.
De film vertelt het incidentrijke en pathetische verhaal van het meisje Cabiria - d.w.z. « het meisje van vuur » - in de tijd van de Tweede Punische Oorlog (219-201 v .C.). Zij ontkomt aan de uitbarsting van de Etna, wordt ontvoerd door piraten, wordt slavin in Carthago nadat zij ternauwernood ontkomt aan de rituele dood voor Moloch. Zij wordt gered door de Romein Fulvio Axilla en door diens knecht Maciste, een stomme maar oersterke slaaf. Samen met haar redders probeert zij uit Carthago weg te geraken. Fulvio ontsnapt maar Maciste wordt gevangen genomen.Cabiria wordt gered door Sofonisbe, bij wie zij als slavin zal verblijven.
Ondertussen woedt de strijd tussen Rome en Carthago voort . De spanningen hebben ook hun invloed op de hoofdpersonages. Na veel perikelen raakt Macistevrij. Hij redt Cabiria een tweede maal en samen met Fulvio, die verliefd is geworden op haar, gaan zij terug naar Rome.
Heroïek en melodrama, katastrofe, oorlog, spektakel en ook romance: Cabiria is een unieke mengelmoes . Voorts s1inaleren we de verzorgde en grafisch uitermate typerende tussentitels en de k!)appeinkleuringen. Een superproduktie dte het prototype van de spektakelfilm zou worden.

Image gallery

63ad0a7a 6d00 4208 bc66 b7bab51ced49
01f7505f 370c 4391 bcf1 efda199640bd

Generiek

Regisseur

Giovanni Pastrone

Componist

Ildebrando Pizzetti

Met

Lidia Quaranta, Teresa Marangoni, Dante Testa

Scenario

Gabriele D'Annunzio, Giovanni Pastrone

Cinematograaf

Segunde de Chomon, Giovanni Tomatis

Producent

Giovanni Pastrone

Meer informatie

Taal

Italiaans

Productielanden

Italië

Scenario gebaseerd op

Titus Livius; Emilio Salgari

Jaar

1914

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?