39315ef5 74c8 46e9 bce5 9b55616ea19f

Mohsen Makhmalbaf

Bicycleran (The Cyclist)

Regisseur Mohsen Makhmalbaf Componist Majid Zarrindast Met Mahshid Afsharzadeh, Firouz Kiani, Samira Makhmalbaf, Esmail Soltanian
Editie 1990
82' - 1989 - Drama - Taal: Perzisch
Nasim is een oude Afghaanse vluchteling die geld nodig heeft voor zijn doodzieke vrouw. Hij heeft dat geld niet maar maakt zich sterk dat hij dat bijeen zal brengen door een week lang non-stop op de fiets te rijden. De toehoorders luisteren geamuseerd en eigenlijk geeft niemand om deze oude man en zijn zieke vrouw. Maar de oude man zet door. Op een pleintje begint hij rondjes te maken, onder heel matige belangstelling, maar naarmate de tijd vordert trekt hij meer en meer aandacht. Enkele 'notabelen' gaan zelfs grote sommen inzetten en het wordt ernst, vooral wanneer een minder welmenend heerschap een grote som verwedt dat de fietser de zeven dagen niet haalt, en er een dokter op af stuurt die de oude man moet 'verzorgen'. Nasim geeft echter niet op en zijn zoontje zal hem daarbij helpen.
De Fietser is een pijnlijke, obsederende film met diverse betekenislagen. Natuurlijk handelt hij over menselijk leed, maar ook over doortraptheid, onverschilligheid, corruptie en uiteindelijk heeft deze film ook wel een diepere politieke betekenis. Onvergetelijk is de figuur van de oude man, zijn gelaat, getekend door Inspanning, vermoeidheld, verdriet en wanhoop. Een schitterende film uit een land waar de cinema een merkwaardige bloei lijkt te kennen.

Image gallery

39315ef5 74c8 46e9 bce5 9b55616ea19f
23e944ee 3c8e 45d6 91e5 2b3a7b49884e

Generiek

Regisseur

Mohsen Makhmalbaf

Componist

Majid Zarrindast

Met

Mahshid Afsharzadeh, Firouz Kiani, Samira Makhmalbaf, Esmail Soltanian

Scenario

Mohsen Makhmalbaf

Monteur

Mohsen Makhmalbaf

Productiebedrijven

Institute for the Cinematographic Affairs of Janbazan Foundation, Seyyed Jamaleddin Hosseini Cultural Foundation

Meer informatie

Taal

Perzisch

Productielanden

Iran

Jaar

1989