09 20 okt. '24
4983bc0d f855 4873 aa50 09f644095159

Derek Hart

Backstage at the Kirov

80' - 1984 - Documentaire - Taal: Engels
Regisseur: Derek Hart

Backstage at the Kirov is een avondvullende documentaire die gemaakt werd n.a.v. het 200-jarig bestaan van het Kirov-Ballet in 1983. Vóór de Revolutie heette Kirov "Het Keizerlijk Ballet van Sint-Petersburg". De naam veranderde dus wel, maar de stijl en de traditie bleven bewaard.

Het was Agrippina Vaganova die het ballet gestalte zou geven: de balletschool werd naar haar genoemd. Heel wat grote namen staan in de oud-leerlingenlijst: Noerejev, Makarova, Barysjnikov ... om er enkele te noemen.

Backstage at the Kirov toont hoe Kirov, net zoals andere balletgroepen, volgens een strenge discipline werkt. Maar Hart heeft in zijn film toch wel het accent gelegd op de eigenheid van deze groep. Wij horen de Russische leraars de Franse termen uitspreken; hij laat de Russen zelf aan het woord - in het Engels - soms met voice-over vertalingen door Amerikaans-Russische acteurs uit Hollywood.

Naast deze gesprekken bevat Backstage at the Kirov opnamen in de straten van Leningrad, in de school, de repetitiezaal en uiteraard ook op scene. Er bevinden zich ook historische opnamen bij en speciale performances in de repetitiezaal, voornamelijk met solopartijen. Deze behoren trouwens tot de mooiste danspartijen uit de hele film. Voor het historische materiaal putte Hart uit de Herman Axelbankcollectie van de universiteit van Stanford. Zij laten de traditiebewuste stijl van het huidige Kirovballet nog duidelijker uitkomen.

Derek Hart is zelf een danser. Maar hij beoefent ook film. Zijn Dancers kreeg een prijs in Chicago. Backstage at the Kirov is het resultaat van vier jaar werk.

(Vrij naar persmap)

Image gallery

4983bc0d f855 4873 aa50 09f644095159

Generiek

Regisseur

Derek Hart

Scenario

Derek Hart

Cinematograaf

Ivan Strasburg

Monteur

Kenneth Lewis

Niet-originele muziek

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?