09 20 okt. '24
D76d265e 745c 4cc9 865a 2858644bcf0a

Baloji

Augure (Omen)

90' - 2023 - Drama - Taal: Frans
Regisseur: Baloji Met: Eliane Umuhire, Lucie Debay, Marc Zinga, Yves Marina Ganhoua
In Baloji’s betoverende, meerstemmige langspeeldebuut volgen we zogenaamde ‘duivelskinderen’ die, verdoemd uit hun sociale kringen, een vurige strijd aangaan om dat helse label van zich af te werpen.
Een energiek en empathisch groepsportret dat het gewicht van Congolese geloofssystemen onderzoekt.

Na een straf kortfilmparcours veroverde multitalent Baloji – o.a. muzikant, acteur, kostuumontwerper, art director en cineast - dit voorjaar Cannes met zijn langspeeldebuut Augure. Daarin onderzoekt hij, via een energiek en empathisch groepsportret, het gewicht van Congolese geloofssystemen op het lot van vier personages die ervan beschuldigd worden heksen en tovenaars te zijn. Augure is een ensemblefilm die rekent op het talent van, onder meer, Eliane Umuhire (bekend van Neptune Frost), de gevierde theateractrice Yves-Marina Gnahoua en Marc Zinga (onlangs nog te zien in Tori et Lokita) als Koffi. Het begin van de film valt samen met een terugkeer, wanneer Koffi beslist om naar zijn geboorteland te gaan om er zijn zwangere echtgenote (Lucie Debay) aan zijn familie voor te stellen. Dit in de hoop om hardnekkige plooien terug glad te strijken. Meer dan een opbeurende reünie, verloopt het wederzien als een neerwaartse spiraal waaruit Koffi zich moeilijk los kan wrikken. Die koortsdroom culmineert in een exorcismescène die qua tempo en intensiteit doet denken aan Jordan Peele's Get Out (2017).

Baloji’s personages moeten, door de labels die hen vanaf de geboorte brandmerken en uitsluiten, de confrontatie aangaan met trauma’s die niet alleen diep geworteld zijn in hun persoonlijke en familiale verleden, maar ook in de ruimere, versplinterde geschiedenis van Congo. Zo alludeert het standvastige geloof in het occulte van veel van Augure’s personages naar de populistische ideologie van dictator Mobutu Sese Seko, die tussen 1965 en 1997 over Congo regeerde. Het is geen toeval dat hekserij een belangrijke bron van inspiratie is in Baloji’s werk. In het Swahili betekende zijn naam eerst "man van de wetenschap", maar in de koloniale tijd veranderde het in "man van occulte wetenschappen/tovenaar". Zijn beladen naam is voor de Belgisch-Congolese cineast zowel een last als een stuwende kracht voor een speelse benadering in zijn brede artistieke werk. Augure belichaamt die dualiteit ten volle en versterkt het door de keuzes op vlak van kostuums, soundtrack en montage. Dankzij het vermengen van genres en een uitgekiende symboliek, creëert Baloji fantasmagorische taferelen van een betoverende schoonheid die van Augure een meer dan memorabel debuut maken.

Image gallery

D76d265e 745c 4cc9 865a 2858644bcf0a

Generiek

Regisseur

Baloji

Met

Eliane Umuhire, Lucie Debay, Marc Zinga, Yves Marina Ganhoua

Scenario

Baloji, Thomas van Zuylen

Cinematograaf

Joachim Philippe

Monteur

Bertrand Conard, Bruno Tracq

Producent

Benoît Roland

Co-producent

Wrong Men, New Amsterdam Film Company, Tosala Films, Serendipity Films, Radical Media, Special Touch Studios, Sudu Connexion, Big World Cinema

Productiebedrijven

Anonymes Films

Distributeur

Imagine Film Distribution

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Democratische Republiek Congo, België, Zuid-Afrika, Nederland, Duitsland

Jaar

2023

Filmografie

Baloji
Peau de Chagrin/Bleu de Nuit (short, 2018), Kaniama Show (short, 2018), Zombies (short, 2019), Augure (2023)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?