09 20 okt. '24
B026c47e 26aa 4abb bbd1 3a685f8f2e81

Þorsteinn Jónsson

Atómstöðin (Atom Station)

Editie 1984
95' - 1984 - Drama - Taal: IJslands
Regisseur: Þorsteinn Jónsson Componist: Karl Sighvatsson Met: Tinna Gunnlaugsdóttir, Gunnar Eyjólfsson, Jonina Scott

THORSTEINN JONSSON
Jonsson is Ijslander. Hij werd in 1946 geboren in Reykjavik, maar ging naar Praag om film te studeren. Hij zou zijn studie nog vervolmaken in Tokyo. Jonsson maakte veel documentaires. Zijn FARMER werd in 1978 bekroond op het eerste filmfestival van Reykjavik. DOT DOT COMMA DASH (1981) trok 1/3 van de hele Ijslandse bevolking naar de bioskoop. Hij is thans secretaris van de Vereniging van Ijslandse filmproducers.

Atomstödin / Atomic Station
Ijslandse cinema: mythe of realiteit? Welke is de identiteit van een volk wiens bijdrage tot de Zevende Kunst even bescheiden is als zijn aandeel in de wereldgeschiedenis ? Hoe moeten wij een politieke en esthetische autonomie definiëren als de referentiepunten van de filmmaker en die van het publiek weinig of niks gemeenschappelijks hebben? Op deze ambitieuze en moedige vragen, probeert Jonsson met zijn tweede speelfilm ATOMSTÖDIN een antwoord te geven. Het verhaal doorkruist twee landschappen: het ZuidIjslandse platteland en Reykjavik, en wordt gesitueerd in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. Een jonge vrouw van het platteland, die in de stad is komen wonen om er muziek te studeren, voelt zich verscheurd, niet alleen tussen deze twee landschappen, maar ook tussen twee mannen, die elk een bepaalde mentaliteit huldigen.De ene heeft het idealisme van de jonge man, de andere de compromissengeest van de ervaren politicus. De film beoogt een actuele weerklank in zijn betoog over de gevaren van de kernindustrie (de politicus wil de installaties van een nucleaire basis op Ijsland goedkeuren) en over de noodzaak voor een land om baas in eigen huis te blijven. De film pleit voor het recht op vrije keuze om kernvrij te blijven en wijst modernisatie tegen om het even tegen welke prijs af. Deze fabel verdient applaus en zet ons ertoe aan onze obscene nieuwsgierigheid voor dit mooie kleine land, dat cinema kan maken als de groten, te herzien. (Vrij naar Libération, mei 1984 en Positif, juli 1984).

Image gallery

B026c47e 26aa 4abb bbd1 3a685f8f2e81
E0ad84f1 1c03 4b02 9540 4d6124bd21e7

Generiek

Regisseur

Þorsteinn Jónsson

Componist

Karl Sighvatsson

Met

Tinna Gunnlaugsdóttir, Gunnar Eyjólfsson, Jonina Scott

Scenario

Þorsteinn Jónsson, Þórhallur Sigurðsson, Örnólfur Árnason

Cinematograaf

Karl Oskarsson

Monteur

Nancy Baker

Producent

Örnólfur Árnason

Meer informatie

Taal

IJslands

Productielanden

IJsland

Scenario gebaseerd op

"Atómstöðin" (Halldór Laxness)

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?