4eb361c7 7190 4e50 ad9e f5bb9fbcff4c

Liu Jian

Art College 1994

Regisseur Liu Jian Componist David Wen-Wei Lian, Sun Yunfan, Cui Jian, Alex Liu, Chen Li Met Bai-Ke, Xu Changchu, Guanjin Bu
118' - 2023 - Drama, Komedie, Animatiefilm - Taal: Mandarijn, Chinees, Engels
Schilder-regisseur Liu Jian puurde uit zijn eigen persoonlijke verleden een rake, meanderende beschouwing van de onzekere tijd als kunststudent in het China van de jaren '90. Maak kennis met een groepje heerlijk pretentieuze studenten, hun levens, hun dromen, hun liefde voor Nirvana en Marcel Duchamp, en hun onvoorspelbare toekomst.
Moet een kunstenaar lijden? Het is maar een van de vele reflecties in deze nostalgietrip langs de dromen en desillusies van studenten aan een kunstacademie in China in de jaren '90, een tijdsgewricht waarin het land zich meer openstelde voor westerse invloeden. Voor heel wat jongeren bleek het zowel een zegen als een vloek, want het getouwtrek tussen traditie en moderniteit werd nog heviger. Liu Jians derde langspeler - in rijke 2D-animatie - is een semi-autobiografisch portret van een microkosmos dat meandert langs gesprekken over Marcel Duchamp, Nirvana, de (on)zin van kunst, maar evengoed over vriendschap en de familiale plicht om te trouwen eerder dan carrière te maken. Met een aanstekelijke Linklater-charme en stemmen van onder meer filmmakers Jia Zhangke en Bi Gan fileert Liu Jian ook kunstscholen die vrijheid prediken, maar ze eigenlijk beperken. De ironie wil dat Art College 1994 getekend is door een team van leerkrachten en studenten van de China Academy of Art waar de regisseur lesgeeft.

Image gallery

4eb361c7 7190 4e50 ad9e f5bb9fbcff4c

Generiek

Regisseur

Liu Jian

Componist

David Wen-Wei Lian, Sun Yunfan, Cui Jian, Alex Liu, Chen Li

Met

Bai-Ke, Xu Changchu, Guanjin Bu

Scenario

Liu Jian, Lin Shan

Monteur

Liu Jian

Producent

Yang Cheng, Shen Lihui, Gao Shiming

Productiebedrijven

Nezha Bros. Picture, Modern Sky Entertainment, China Academy of Art, School of Animation and Game

Distributeur

Periscoop Films

Meer informatie

Taal

Mandarijn, Chinees, Engels

Productielanden

China

Jaar

2023

Filmografie

Liu Jian
Piercing I (2010), Have a Nice Day (2017), Art College 1994 (2023)