09 20 okt. '24
42bd5780 83cf 49d2 afbb 5f6f767e5d7d

Milos Forman

Amadeus - The Director's Cut

180' - 1984 - Drama, Biografie, Muziek/Musical - Taal: Engels
Regisseur: Milos Forman Componist: Johan Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri, Giovanni Battista Pergolesi Met: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge
1781. Heel Wenen is onder de indruk van het talent en het gedrag van een bizarre kerel, Wolfgang Amadeus Mozart. Hij is verschrikkelijk kinderachtig, houdt van feestjes en van onnozele spelletjes. Maar hij componeert ook met een verbazend gemak muziek die tot de verbeelding spreekt. De eerste die zijn geniaal talent herkent is Antonio Salieri, de hofcomponist van Keizer Jozef II. Wanneer Mozart aan het hof arriveert, moet een verbijsterde Salieri vaststellen dat de goddelijke muzikale inspiratie waar hij zelf naar zoekt, werd geschonken aan een losbandige, hondsbrutale nar. Gek van jaloezie, begint hij de reputatie van Mozart te bezoedelen zowel aan het Hof als in de kerk. Ten slotte verlangt hij nog maar één ding: de dood van zijn rivaal!
In deze film heeft Milos Forman 20 minuten toegevoegd aan zijn versie van 1984. Deze nieuwe scènes geven nog een beter beeld van het genie dat Mozart was en leggen nog meer de nadruk op zijn briljante werk.

Image gallery

42bd5780 83cf 49d2 afbb 5f6f767e5d7d

Generiek

Regisseur

Milos Forman

Componist

Johan Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Salieri, Giovanni Battista Pergolesi

Met

F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

Scenario

Peter Shaffer

Cinematograaf

Miroslav Ondrícek

Monteur

Michael Chandler, Nena Danevic

Producent

Saul Zaentz

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

the play "Amadeus" by Peter Shaffer

Jaar

1984

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?