09 20 okt. '24
D0c366bd b183 47e5 8a2c fc341c989bae

Raven Jackson

All Dirt Roads Taste of Salt

92' - 2023 - Drama - Taal: Engels
Regisseur: Raven Jackson Componist: Sasha Gordon, Victor Magro Met: Charleen McClure, Reginald Helms, Jr., Moses Ingram, Chris Chalk, Jayah Henry
In All Dirt Roads Taste of Salt beweegt een Afro-Amerikaanse vrouw uit Mississippi zich voorzichtig door een poëtische mozaïek van herinneringen. Het langspeeldebuut van dichter-fotograaf Raven Jackson is als een ruwe diamant die het licht breekt in zachte kleuren.
Een breekbare bloemlezing van fijngevoelige vignettes, hoewel het geheel meer is dan de som van de delen.

In stukjes en beetjes, geduldig en van dichtbij puzzelt All Dirt Roads Taste of Salt het portret bijeen van een Afro-Amerikaanse vrouw genaamd Mackenzie, kortweg Mack. Haar gedachtestroom, nu eens helder, dan weer troebel, drijft de kijker mee tussen haar geboorte, jeugd, adolescentie en volwassenheid. Mack groeit op tijdens de jaren ‘70 met haar zus Josie in het landelijke Mississippi, waar mensen gemaakt lijken van aarde en water, doorgegeven van generatie op generatie. “Niet zomaar aarde,” verduidelijkt hun grootmoeder, “je moet de juiste oever vinden en ernaar graven.” Verankerd in het landschap leren de zusjes van hun vader hoe vis te vangen en van hun moeder hoe die vervolgens te villen. Herinneringen aan familie, vriendschap, liefde en verdriet sijpelen bij Mack binnen door verschillende decennia heen en vloeien in elkaar over.

All Dirt Roads Taste of Salt vormt het delicate langspeeldebuut van Raven Jackson, die in 2018 haar eerste stappen zette als regisseur-scenarist met de bekroonde kortfilm Nettles. Jackson is daarnaast fotograaf en dichter. Ook haar films baden in poëzie en vinden inspiratie in fotografie, in dit geval een reeks foto’s die ze nam van haar ouders. De titel plukte Jackson uit een gedicht dat ze schreef in 2015 na een gesprek met haar grootmoeder over het gebruik onder zwarte vrouwen in het zuidelijke platteland van Amerika om samen kleigrond te eten. Een traditie die teruggaat tot West-Afrika. Na Nettles, verdeeld in zes kleine hoofdstukken, besloot Jackson hier verder te spelen met structuur, bijgestaan door Apichatpong Weerasethakuls trouwe monteur Lee Chatametikool. Daaruit kiemde een breekbare bloemlezing van fijngevoelige vignettes, hoewel het geheel meer is dan de som van de delen.

Deze door Barry Jenkins mee geproduceerde langspeler, lovend ontvangen op het Sundance Film Festival, floreert visueel op broze close-ups en lang aangehouden shots - als een intieme omhelzing met iemand die je niet wil laten gaan. Eerder dan met woorden, spreken personages in verzen van gebaren en blikken. Op de klankband rijmt een symfonie van krekels, regen en andere natuurgeluiden wondermooi met een zweem orkestmuziek en enkele nostalgische platen uit Macks verleden. All Dirt Roads Taste of Salt is cinema die fluistert, streelt, wiegt en zalft.

Image gallery

D0c366bd b183 47e5 8a2c fc341c989bae

Generiek

Regisseur

Raven Jackson

Componist

Sasha Gordon, Victor Magro

Met

Charleen McClure, Reginald Helms, Jr., Moses Ingram, Chris Chalk, Jayah Henry

Scenario

Raven Jackson

Cinematograaf

Jomo Fray

Monteur

Lee Chatametikool

Producent

Maria Altamirano, Barry Jenkins, Adele Romanski, Mark Ceryak

Productiebedrijven

A24

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigde Staten van Amerika

Scenario gebaseerd op

["",""]

Jaar

2023

Filmografie

Raven Jackson
Nettles (short, 2018), A Guide to Breathing Underwater (short, 2018), Røtter (short, 2019), All Dirt Roads Taste of Salt (2023)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?