09 20 okt. '24

Fan Cen

A Q zheng zhuan (The True Story of Ah Q)

Editie 1985
125' - 1981 - Drama
Regisseur: Fan Cen Componist: Yunjie Wang Met: Shunkai Yan, Wei Li, Yikang Jin

The True Story of Ah Q werd in 1921 geschreven door Lu Xun, die beschouwd wordt als de grondlegger van de moderne Chinese literatuur. Het verhaal speelt zich af in 1911, tijdens de toenmalige revolutie. Hoofdfiguur is een arme en onwetende man, die werkt als meid-voor-alle-werk in een klein dorpje. Hij wordt nauwelijks als een mens beschouwd. Hij heeft niet eens een echte familienaam. Elke dag moet hij iets zien te vinden om aan de kost te komen. Elke keer als hij zijn lot een wending wil doen geven, krijgt hij slaag en wordt hij vernederd. Maar na een verblijf in de stad komt hij relatief rijk terug. Met hem komt de revolutie in het dorp. Voor hem misschien een kans op wraak. Maar het loopt allemaal slecht voor hem af. Hij wordt ten slotte gearresteerd en ter door veroordeeld. zonder eigenlijk te weten wat er is gebeurd. Cen Fan vertelt het verhaal in anekdoten. Er zijn er enkele die heel mooi zijn, zoals Ah Q's liefdesverklaring aan de meid van meneer Tchao. Deze anekdote is meteen exemplarisch voor de soms ironische toon van de film, die aan Ah Q, in tegenstelling tot die van de auteur, het karakter van een Schwejk, een Chaplineske vagebond, geeft. Daartoe wordt overigens niet weinig bijgedragen door de knappe vertolking van Yen Shunkai.
(J. de Baroncelli in Le Film Français, mei 82)

Cen Fan (1926) was met Ah Q niet aan zijn proefstuk toe. Hij maakte talloze films die op een of andere wijze te maken hebben met de grote veranderingen die China in deze eeuw heeft doorgemaakt.

Image gallery

12ed90af 7b48 43a0 b20a 836e06c78247
B9bd4e06 0f4b 470b b848 c5e6ffce6184

Generiek

Regisseur

Fan Cen

Componist

Yunjie Wang

Met

Shunkai Yan, Wei Li, Yikang Jin

Scenario

Baichen Chen, Xun Lu

Meer informatie

Productielanden

China

Scenario gebaseerd op

"The True Story of Ah Q" (Xun Lu)

Jaar

1981

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?