A1e64ad6 f487 4709 8793 2301ac29bd01

Malcolm Mowbray

A Private Function

Regisseur Malcolm Mowbray Componist John Du Prez Met Michael Palin, Maggie Smith, Denholm Elliott
Editie 1985
92' - 1984 - Komedie - Taal: Engels

Yorkshire 1947. Gilbert Chilvers, een bedeesde pedicure, leeft onder de knoet van zijn vrouw Joyce, die pianolessen geeft en bezeten is van de drang in hoger sociaal aanzien te komen. Verder worden zijn dagen geteisterd door zijn vraatzuchtige schoonmoeder en door de kleinerende houding van de "dorpsnotabelen" (dokter, boekhouder en advokaat).

Deze notabelen willen het huwelijk van prinses Elisabeth en Philip Mountbatten vieren met een diner-voor-genodigden. Maar het voedsel is gerantsoeneerd en zij hebben dan ook stiekem een varken gekweekt. Chilvers komt erop uit en kidnapt het beest. Joyce ziet hierin een krachtig middel om hogerop te komen en ontpopt zich als een kleinsteedse Lady Macbeth.

A Private Function zou wel eens de prettigste film van dit 12° Filmgebeuren kunnen worden. Mowbray speelt in deze rasechte Britse "comedy of manners" immers op een bijzonder geslaagde wijze een hele reeks typische Engelse eigenaardigheden tegen elkaar uit en heeft hiervoor toch wel schitterende acteurs voor zijn camera gezet: Monty Python-lid Palin en Maggie Smith.

Er is humor van alle soorten in deze film, van milde ironie tot regelrechte farce. En hoewel de gekke toestanden met Betty, het varken, makkelijk tot platte klucht hadden kunnen leiden blijft de film gespaard van goedkope gags. Overigens biedt A Private Function heel wat meer dan geestigheid. Het is een prachtige observatie van menselijke zwakheden. Voor de rol van Betty werd een beroep gedaan op Intellectual Animals Ltd.: die leverden drie varkens af die samen Betty vertolken.

Nóg een leuk detail: Executive producer van de film is niemand minder dan George Harrison.

(Vrij naar persmap)

Malcolm Mowbray (°Hertfordshire 1949) werkte voor de BBC en maakte o.m. Hanging Around en Our Winnie. A Private Function is zijn bioskoopdebuut.

Image gallery

A1e64ad6 f487 4709 8793 2301ac29bd01
B5d26e44 f116 4f46 818e cbd2566c1ec7

Generiek

Regisseur

Malcolm Mowbray

Componist

John Du Prez

Met

Michael Palin, Maggie Smith, Denholm Elliott

Scenario

Malcolm Mowbray, Alan Bennett

Cinematograaf

Tony Pierce-Roberts

Monteur

Barrie Vince

Producent

Mark Shivas

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Jaar

1984