58a94c83 724a 4b3b b7c3 31a9c6698056

Teinosuke Kinugasa

A Page of Madness (Kurutta ippêji)

Regisseur Teinosuke Kinugasa Met Masuo Inoue, Ayako Iijima, Yoshie Nakagawa
Editie 2023
70' - 1926 - Drama, Horror, Thriller - Taal: geen dialoog
VIDEODROOM 2023 opent in stijl met een uniek filmproject van Belgische black metaltrots Wiegedood, die een volledige nieuwe soundtrack speelt bij de Japanse stille film A Page of Madness (1926), een lang verloren gewaand meesterwerk dat zich afspeelt in een psychiatrische instelling.

We openen VIDEODROOM 2023 in stijl met een uniek filmproject van Belgische black metaltrots Wiegedood. Het trio - Levy Seynaeve (zang, gitaar), Wim Coppers (drums) en Gilles Demolder (gitaar) - staat internationaal bekend om hun hondsbrutale muziek en ijzersterke livereputatie. Op woensdag 11 oktober spelen ze een volledig nieuwe soundtrack bij de Japanse stille film A Page of Madness (1926), een lang verloren gewaand meesterwerk dat zich afspeelt in een psychiatrische instelling.

Over de film
Blijft ook bijna 100 jaar na de première nog steeds één van verbluffendste, verbijsterendste en radicaalste experimenten uit de geschiedenis van de Japanse cinema: A Page of Madness (1926), een stille horrorfilm van regisseur Teinosuke Kinugasa (1896-1982).

De plot: een oude matroos werkt als conciërge in een psychiatrische instelling om bij zijn vrouw te kunnen zijn. Nadat ze een poging tot zelfdoding ondernomen heeft, probeert hij haar uit de instelling te bevrijden. De film moet het vooral van Kinugasa’s creatieve talent hebben: de regisseur verkent én verlegt de grenzen van wat er in de jaren ‘20 van vorige eeuw filmisch mogelijk was. Via vervormingen en een extreem gestileerde beeldtaal, dompelt hij zijn publiek onder in een wereld van waanzin. De dramatische schokeffecten en de complexe dubbelbeelden maken een visueel feest van de film: een bewaker opent een getraliede deur en de tralies blijven; een nerveus tracking shot door de gang wordt bovenop een tracking shot in de tegenovergestelde richting gelegd; herinneringen worden gezien door de wazige ramen van hallucinaties. Ook de vertolkingen dragen bij aan de bevreemdende sfeer: alle acteurs maakten deel uit van een avant-garde toneelgezelschap.

Over de band
Belgische black metaltrots Wiegedood stelde vorig jaar in een uitverkochte Balzaal hun recentste plaat There’s Always Blood At The End Of The Road voor. Vier jaar na de ‘De Doden Hebben Het Goed’-trilogie, die opgedragen is aan de veel te vroeg overleden Kabul Golf Club-frontman Florent Pevée, focust de nieuwe plaat op de walgelijkste kanten van mens en maatschappij. Want, zo vinden ze zelf: “De essentie van black metal bestaat erin de chaos van de wereld en de complexiteit van het leven te vatten.”

Wegblijvend van de typische black metalthema’s, zoomen ze in op de interne strijd die we allemaal voeren om allerhande gruwel te ontstijgen. Dit brengt ze zowel muzikaal als tekstueel naar een volledig ander domein. De band noemt de plaat een “dark turn” naar het onverwachte en onwelkome. Hoe dat klinkt? Als een psychotische rit vol spooky synths, hot club jazz en verontrustende samples.

Image gallery

58a94c83 724a 4b3b b7c3 31a9c6698056

Generiek

Regisseur

Teinosuke Kinugasa

Met

Masuo Inoue, Ayako Iijima, Yoshie Nakagawa

Scenario

Teinosuke Kinugasa, Yasunari Kawabata, Minoru Inuzuka, Bankô Sawada

Cinematograaf

Kôhei Sugiyama

Producent

Teinosuke Kinugasa

Productiebedrijven

Kinugasa Productions

Meer informatie

Taal

geen dialoog

Productielanden

Japan

Jaar

1926

Filmografie

Teinosuke Kinugasa
Tsukigata Hanpeita (1925),A Page of Madness (1926), Oni Azami (1927), Crossroads (1928), An Actor's Revenge a.k.a. The Revenge of Yukinojo (1935), Aru yo no Tonosama (1946), Dedication of the Great Buddha (1952), Gate of Hell (1953), The Romance of Yushima a.k.a. The White Sea of Yushima (1955), Tsukigata Hanpeita: Hana no maki; Arashi no maki (1956), A Fantastic Tale of Naruto (1957), A Girl Isn't Allowed to Love (1957), Floating Vessel (1957), The Snowy Heron (1958), Symphony of Love (1958), Bronze Magician' (1963)