Ce56a032 3d94 4442 9fde 0ce88fb97d73

Michael Radford

1984

Regisseur Michael Radford Componist Dominic Muldowney Met John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton
Editie 1984
113' - 1984 - Drama - Taal: Engels
MICHAEL RADFORD
Radford (° 1946) was een van de eerste leerlingen aan de National Film School in 1971. Sinds 1974 is hij freelance regisseur. Zo maakte hij o. m. voor de BBC THE MADONNA AND THE VOLCANO en THE WHITE BIRD PASSES, twee dokumentaires die bekroond werden. Zijn eerste speelfilm, ANOTHER TIME, ANOTHER PLACE -hij regisseerde en schreef het scenario, werd vertoond op de Quinzaine des realisateurs, Cannes 1983 en werd bekroond in Taormina.

1984
Een van de meest invloedrijke en meest gelezen boeken van alle tijden verfilmen is meer dan een gewone uitdaging. "1984" in 1984 verfilmen is natuurlijk een unieke gelegenheid, maar ook een bijzonder moeilijke. In april 1984 begonnen de opnamen van wat Michael Radfords tweede grote film zou worden, en, volgens sommigen, dé film van dit jaar. Hijzelf werkte Orwells roman om tot een scenario en wist enkele uitmuntende akteurs te werven, met name John Hurt, die al eens een meesterwerk afleverde met Lynchs THE ELEPHANT MAN (en die we ook zagen o.m. in ALIEN, MIDNIGHT EXPRESS en HEAVEN'S GATE, alsook in de BBC-serie I CLAUDIUS), Suzanne Hamilton was al eens te zien in TESS en Richard Burton, die hier zijn laatste rol speelt, behoeft hier geen introduktie meer.

De wereld van "1984" is Oceanië : een wereld waarin de mensen onder constant toezicht leven : zij worden via teleschermen ononderbroken geÏndoctrineerd en via diezelfde schermen, mikrofoons en helikopters zonder aflaten bespied. Elk woord, elk gebaar, zelfs de gedachte wordt geregistreerd. Kinderen zijn spionnen, pornografische literatuur houdt het proletariaat zoet, de taal wordt ontmanteld. Newspeak voorkomt het denken of het ontwikkelen van ideeën.

In die wereld brengt Winston Smith zijn dagen door : hij herschrijft, volgens de instructies van de Partij, de geschiedenis op het Ministerie der Waarheid. Orwells visioen is heden ten dage maar in gedeeltelijke mate bewaarheid : zijn Oceanië is veeleer een mentaal landschap. Voor de opnamen werd dus vrij veel in de studio's gewerkt, maar er waren toch enkele opmerkelijke lokaties: verouderde delen van de Londense haven, de monumentale ruïnes van Alexandra Palace, Battersea Power Station (dat niet meer gebruikt wordt) en marktstraten van East End, die er nog zoals veertig jaar geleden uitzien. Voor Orwells "golden country", waar Winston en Julia heil zoeken om aan het alziend oog van de Partij te ontsnappen en waar zij de liefde bedrijven, vond Radford The Roundway, een cirkelvormige heuvelformatie in West­-Engeland, in de buurt van Stonehenge. (Produktienota)

Image gallery

2692206f 6e02 476c b5e7 dbd76975f08d
Ce56a032 3d94 4442 9fde 0ce88fb97d73

Generiek

Regisseur

Michael Radford

Componist

Dominic Muldowney

Met

John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton

Scenario

Michael Radford

Cinematograaf

Roger Deakins

Monteur

Tom Priestley

Producent

Simon Perry

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Verenigd Koninkrijk

Scenario gebaseerd op

"1984" (George Orwell)

Jaar

1984